Partij van de Arbeid


Den Haag, 31 augustus 2006


Vragen van de leden Bussemaker en Hamer (beiden PvdA) aan de minister en staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen


over de verslechterde kansen van schoolverlaters met een vmbo-, mbo-1 of mbo-2-diploma


1.

Hebt u kennisgenomen van het jaarlijkse onderzoek van hoogleraar Rolf van der Velden van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) naar de kansen voor nieuwkomers op de arbeidsmarkt, waaruit blijkt dat de kansen voor schoolverlaters met een vmbo-, mbo-1 of mbo-2-diploma zijn verslechterd?


2. Kunt u deze gegevens bevestigen? Hoe verhouden deze gegevens zich tot u eigen inschatting dat er in 2020 2 miljoen kanslozen kunnen zijn op de arbeidsmarkt?


3.

Bent u het eens met hoogleraar Rolf van der Velden dat de doorstroom in de beroepskolom moet worden verbeterd? Welke maatregelen gaat u hiervoor nemen?


4.

Klopt het dat de startkwalificatie mbo-2 minder waard is geworden de afgelopen jaren? Wat is daar volgens u de oorzaak van? Welke maatregelen gaat u nemen om hier verbeteringen in aan te brengen?


5.

Kunt u aangeven in welke sectoren de kansen voor schoolverlaters met een vmbo-, mbo-1 of mbo-2-diploma het meest zijn verslechterd en waaruit blijkt dit?


6.

Wat gaat u doen om de stijgende werkloosheid onder jonge laagopgeleiden tegen te gaan? Welke maatregelen neemt u om een sluitende aanpak te creëren van scholing en werk voor