Triodos Nederland

Groei Triodos Groep in eerste halfjaar 2006

31 augustus 2006 - Het totaalbedrag toevertrouwd vermogen aan Triodos Groep, bestaande uit Triodos Bank en de Triodos fondsen, groeide in de eerste helft van 2006 met 5% tot EUR 2,4 miljard.

Het balanstotaal van Triodos Bank N.V. is met 7% gegroeid tot EUR 1,3 miljard. De netto winst van de bank daalde met 11% ten opzichte van dezelfde periode in 2005. Deze daling wordt veroorzaakt door een krappere rentemarge, lagere provisie-inkomsten en hogere lasten. De nettowinst per aandeel bedraagt over de eerste zes maanden EUR 1,35.

In mei jl. schreef de bank een emissie uit voor achtergestelde obligaties om de verdere groei van de bank, met name in de kredietverlening, mogelijk te maken. De emissie heeft een totaalbedrag van EUR 22,8 miljoen aan inschrijvingen opgeleverd, afkomstig van institutionele partijen. De storting van de bedragen vond in juli jl. plaats en is nog niet verwerkt in de cijfers van 30 juni 2006. Het aansprakelijk vermogen is met deze succesvolle emissie gegroeid met 20% tot EUR 143,6 miljoen.

Directievoorzitter Peter Blom: `Onze groei toont opnieuw aan dat duurzaam bankieren de toekomst heeft. Steeds meer mensen willen verantwoord en bewust omgaan met hun geld omdat ze zich realiseren dat hun keuze bepaalt hoe de economie, de samenleving van morgen er uit zal zien.'

Triodos Bank is een onafhankelijke bank en staat voor duurzaam bankieren. De bank kiest voor een aanpak waarbij de aandacht voor mens en aarde niet tegenover een goed financieel rendement wordt geplaatst, maar deze in een lange termijn perspectief plaatst. Deze Triple P benadering (People, Planet, Profit) is terug te vinden in de naam Triodos. `Tri hodos` is Grieks voor `drievoudige weg'.

NIEUW BELEGGINGSFONDS: TRIODOS RENEWABLES EUROPE FUND Begin juni jl. werd het eerste Luxemburgse beleggingsfonds door de bank op de markt gebracht: Triodos Renewables Europe Fund. De keuze voor Luxemburg hangt samen met het streven dit fonds in meerdere Europese landen als beleggingsmogelijkheid aan te kunnen bieden. Triodos Renewables Europe Fund richt zich met haar investeringen op de snel groeiende Europese markt van duurzame energie. Gedurende de eerste emissie is voor een bedrag van EUR 7 miljoen ingeschreven, voldoende om de eerste investeringen te realiseren.

TRIODOS GROENFONDS
In de eerste zes maanden van 2006 daalde het fondsvermogen van Triodos Groenfonds licht met 3,5% tot EUR 453 miljoen. Ondanks een beperkte stijging van het aantal uitstaande aandelen is het fondsvermogen afgenomen door niet-gerealiseerde waardeveranderingen van de beleggingen als gevolg van de stijging van de kapitaalmarktrente.

Triodos Groenfonds is aangemerkt als groene instelling en kan daardoor gebruik maken van de fiscale groenregeling. Met deze regeling stimuleert de Nederlandse overheid sinds 1995 investeringen die een concrete bijdrage leveren aan het behoud en de bescherming van natuur en milieu. Het fonds dient minimaal 70% van het vermogen in officieel erkende groen projecten te beleggen. Ultimo juni 2006 was 79% van het vermogen in erkende groene projecten belegd.

In totaal bedroeg de netto groei van de financieringen portefeuille in de eerste zes maanden van 2006 EUR 50 miljoen (14% groei ten opzichte van 31 december 2005). De grootste groei kwam voor rekening van de sector duurzame energie (EUR 42,6 miljoen). In alle sectoren worden momenteel veel projecten voorbereid. Het fonds bereidt daarom voor het najaar marketingcampagnes voor opdat het evenwicht tussen vraag en aanbod op korte termijn hersteld kan worden.

Op basis van beurskoers liet Triodos Groenfonds per 30 juni 2006 het volgende resultaat zien:
Rendement *
6 mnd 1 jaar 3 jaar gem. 5 jaar gem. Triodos Groenfonds - 3,5% - 3,1% 0,4% 2,7%
* Exclusief 2,5% fiscaal voordeel, inclusief herbelegging dividenden, berekening Tijd Beursmedia.

TRIODOS MEERWAARDEFONDS
De eerste zes maanden van 2006 waren voor Triodos Meerwaardefonds succesvol. Het vermogen van de drie Triodos Meerwaardefondsen gezamenlijk groeide duidelijk met 12% tot EUR 328 miljoen. De stijging was het grootst in Triodos Meerwaarde Aandelenfonds dat met 21% steeg tot EUR 137,4 miljoen. De groei is mede het gevolg van de distributie van het fonds via andere banken (met name ABN AMRO).

Triodos Meerwaardefonds is een samenwerking tussen Delta Lloyd Asset Management en Triodos Bank. Deze duurzame beleggingsfondsen beleggen wereldwijd in beursgenoteerde ondernemingen die in de praktijk bewijzen dat bovengemiddelde prestaties op sociaal en milieugebied prima kunnen samengaan met een financieel gezonde bedrijfsvoering. Triodos Meerwaardefonds is een paraplufonds. Hierdoor is het voor de belegger mogelijk om een keuze te maken tussen Triodos Meerwaarde Aandelenfonds, Obligatiefonds en Mixfonds.

Actief aandeelhouderschap
Triodos Meerwaardefonds stelt zich ten doel om duurzaam gedrag van de bedrijven waarin zij belegt actief te stimuleren. Voor de uitoefening van de verantwoordelijkheid als actief aandeelhouder van deze ondernemingen maakt het fonds gebruik van een aantal instrumenten. Zo maakte het fonds voor het derde achtereenvolgende jaar gebruik van zijn stemrecht. In de verslagperiode is op 44
aandeelhoudersvergaderingen gestemd. Op de website (www.triodos.com) wordt per onderneming verantwoording afgelegd over het stembeleid.

Dat duurzaam beleggen gepaard gaat met een goed rendement bewijzen de Triodos Meerwaardefondsen keer op keer. Op basis van beurskoers lieten de fondsen per 30 juni 2006 het volgende resultaat zien: Rendement*
6 mnd 1 jaar 3 jaar gem. 5 jaar gem.
Triodos Meerwaarde
Aandelenfonds 0,4% 9,0% 10,2% -0,8%
Triodos Meerwaarde Obligatiefonds -3,5% -4,0% 2,1% 5,2% Triodos Meerwaarde Mixfonds -0,8% 3,1% 5,4% 3,0%


* Inclusief herbelegging dividenden, berekening Tijd Beursmedia.

TRIODOS FAIR SHARE FUND
Het fondsvermogen van Triodos Fair Share Fund is in de eerste zes maanden van 2006 met 15% gegroeid tot EUR 18 miljoen. Het fonds behaalde de eerste zes maanden van 2006 een rendement (inclusief herbelegd dividend maar exclusief belastingvoordeel van maximaal 2,5%) van 1,6%. Over de afgelopen 12 maanden was dit 4,4%.

Triodos Fair Share Fund heeft de officiële status van sociaal-ethisch beleggingsfonds. Particuliere beleggers in het fonds hebben hierdoor een fiscaal voordeel vergelijkbaar met groenfondsen. Triodos Fair Share Fund investeert in microfinancieringsinstellingen in ontwikkelingslanden (89%) en verstrekt handelskredieten ten behoeve van biologische landbouwprojecten en Fair Trade producten in ontwikkelingslanden (11%). Per 30 juni 2006 is 78% van het vermogen belegd in door de overheid erkende sociaal-ethische beleggingen.

TRIODOS VASTGOEDFONDS
De beleggingsportefeuille van Triodos Vastgoedfonds groeide in de eerste zes maanden van 2006 met 26% naar EUR 29,1 miljoen. Over de eerste zes maanden van 2006 behaalde het fonds een rendement van 2,5%. Over de afgelopen 12 maanden was dit 6,0%.

Triodos Vastgoedfonds belegt uitsluitend in duurzaam gebouwde of beheerde bedrijfspanden en monumenten. Het fonds is op 15 april 2004 gelanceerd en is een samenwerking tussen Bouwfonds Asset Management en Triodos Bank.

In het eerste halfjaar van 2006 is een nieuw pand aangekocht. Het gaat hierbij om een kantoorpand in Voorburg. Het pand is verhuurd aan Unicef. De duurzaamheid van dit gangbare gebouw is enkele jaren geleden sterk verbeterd door een verantwoord uitgevoerde verbouwing. Hierdoor zijn de prestaties op het gebied van energie en materiaalgebruik verbeterd. De verbouwing heeft ervoor gezorgd dat dit wat oudere kantoorpand weer een aantal jaren mee kan. Bij de verbouwing is ook de nodige aandacht besteed aan moderne eisen omtrent werkplekklimaat en flexibiliteit.

Zeist, 31 augustus 2006