Nu ook BOVAG-garantie op tweedehands fietsen

Anwb en bovag

Gezamenlijk persbericht van ANWB en BOVAG :

Nieuwe leverings- en betalingsvoorwaarden voor (brom)fiets en motorbedrijven Nu ook BOVAG-garantie op tweedehands fietsen

Vanaf 1 september 2006 krijgen kopers van een tweedehands fiets bij een bij de BOVAG aangesloten tweewielerbedrijf automatisch 6 maanden BOVAG-garantie. Voor het eerst wordt er nu BOVAG-garantie op gebruikte fietsen verleend. De fiets moeten dan wel minimaal 250 euro hebben gekost. Dit is een van de belangrijkste wijzigingen in de leverings- en betalingsvoorwaarden waartoe ANWB en BOVAG in overleg hebben besloten.

ANWB en BOVAG hebben de leverings- en betalingsvoorwaarden, voor bij de BOVAG aangesloten bedrijven die in fietsen, snorfietsen, bromfietsen, scooters en motorfietsen doen, grondig herzien. Zo zijn er nu ook betere afspraken over de rechten van de koper bij het al dan niet doorberekenen van eventuele prijswijzigingen, overschrijdingen van de leveringstermijn, recht op annulering van een koopovereenkomst en prijsopgave- en termijn voor reparaties.

Nieuw is bovendien de Geschillencommissie Tweewielers bij de Stichting Geschillencommissies Consumentenzaken in Den Haag. Consumenten die vinden dat hun klacht bij een bij de BOVAG aangesloten tweewielerbedrijf niet naar tevredenheid wordt opgelost kunnen zich voor bemiddeling melden bij het ANWB-BOVAG Bemiddelingsbureau (0900-269 22 68, kosten 35 cent per minuut). Slaagt de bemiddeling niet, dan kan de klacht aan de Geschillencommissie Tweewielers worden voorgelegd die een voor het bedrijf bindende uitspraak doet. Consumenten kunnen zich ook rechtstreeks wenden tot de Geschillencommissie.

De garantievoorwaarden voor gebruikte scooters, bromfietsen en snorfietsen zijn eveneens aangepast. Die krijgen een half jaar BOVAG-garantie als het aankoopbedrag tenminste de helft is van de oorspronkelijke cataloguswaarde. De koper van een gebruikte motorfiets krijgt een half jaar BOVAG-garantie als het aankoopbedrag tenminste 35 % is van de oorspronkelijke cataloguswaarde en minimaal 3000 euro bedraagt. Uiteraard kunnen verkoper en koper onderling overeenkomen dat er geen garantie wordt verleend, maar dat moet dan wel schriftelijk op de koopovereenkomst worden vastgelegd.

Gebleven is dat alle tweewielerbedrijven hun reparatie- en onderhoudswerkzaamheden 3 maanden garanderen. Ook dit is in de nieuwe voorwaarden opgenomen.

Bij de BOVAG-afdeling Tweewielerbedrijven zijn bijna 1700 fiets-, bromfiets-, en motorfietsbdrijven aangesloten. Op www.bovag.nl kunt u alle aangesloten bedrijven vinden.

Einde bericht
Datum: 31 augustus 2006