Gemeente Amsterdam



Kabinet komt belofte niet na

Miljoenentekort dreigt voor zorgbudgetten gemeenten

31 augustus 2006
-
Meriam Juthan

Wethouder Marijke Vos luidt namens de G4 (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) en de G27 de noodklok bij staatssecretaris Ross en de ministers Remkes en Zalm. Het Rijk stelt te weinig geld beschikbaar aan gemeenten voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De G4 en G27 signaleren forse tekorten. Het zorgniveau van de voorafgaande jaren kan met de budgetten van het Rijk niet gehandhaafd worden. Maaltijdvoorziening en thuiszorg komen in de knel. Het is niet uitgesloten dat burgers meer moeten gaan betalen of minder zorg krijgen.

Vanuit het Rijk werd steeds benadrukt dat de invoering van de Wmo geen verkapte bezuiniging zou zijn. De Tweede Kamer is door staatssecretaris Ross op dit punt ook diverse malen `gerustgesteld'. De G4 en G27 constateren echter dat zij ondanks eerdere toezeggingen toch met grote financiële tekorten worden geconfronteerd. Amsterdam heeft een tekort van 5 miljoen euro, Den Haag loopt tegen een tekort van 10 miljoen op.

De Wmo-budgetten zijn op basis van het jaar 2005 vastgesteld. Gemeenten gaan uit van een groeiende zorgvraag zoals uit verschillende signalen blijkt. Door geen rekening te houden met deze groei zadelt het Rijk de gemeenten in 2007 en de volgende jaren op met een groot financieel probleem.

De forse tekorten zullen, zonder verhoging van budgetten door het Rijk, leiden tot een verslechtering in het niveau van zorg dat verleend kan worden in gemeenten. Het gaat daarbij om wezenlijke ondersteuningstaken voor burgers zoals maaltijdverstrekkingen, ondersteuning van mantelzorgers en hulp bij het huishouden. Dit zijn allemaal voorzieningen gericht op zelfstandig blijven wonen. Gemeenten zijn van mening dat de financiële bijdragen van burgers niet moeten worden verhoogd.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de tekorten in de thuiszorg. De gemeenten hopen dat de Tweede kamer het kabinet zal aanspreken op de financiële problemen bij de uitvoering van de Wmo.

Pb-117