Unicef



Ethiopië: overstromingen leiden tot epidemieën 31 augustus 2006, New York, Verenigde Staten - Honderden mensen zijn intussen overleden, duizenden zijn dakloos geworden en zijn afhankelijk van noodhulp. En ziektes zoals diarree steken overal de kop op. Het zijn de trieste gevolgen van de hevige regenval die het Oost-Afrikaanse Ethiopië nu al maanden teistert. Het water staat de mensen letterlijk tot aan de lippen. Unicef roept internationale donoren op financieel te helpen.

Kinderen zijn extra kwetsbaar voor ziektes die zich via het water verspreiden. Foto: Unicef Ethiopië, Getachew 2006

Kinderen zijn extra kwetsbaar voor ziektes die zich via het water verspreiden. Foto: Unicef Ethiopië, Getachew 2006

Ruim 18 miljoen dollar is nodig voor voedsel, medicijnen en opvang. Bijna de helft van het geld is per direct nodig voor de eerste hulp.

Hollen of stilstaan
Met Ethiopië lijkt het hollen of stilstaan, in de meest navrante zin van het woord. Meestal is er sprake van extreme droogte, terwijl het land de afgelopen tijd te maken heeft met overvloedige regenval. Sinds het voorjaar is er zo veel gevallen, dat veel rivieren buiten hun oevers zijn getreden.

Hele gebieden staan onder water. Vooral de Amhara-regio in het Noorden heeft het zwaar. Tienduizenden zijn dakloos en meer dan 200.000 mensen hebben te leiden onder de regen. De regen waar ze in de droge seizoenen juist zo'n tekort aan hebben.

Unicef-medewerkers brengen schoon drinkwater in de getroffen gebieden. Foto: Unicef Ethiopië, Getachew 2006

Unicef-medewerkers brengen schoon drinkwater in de getroffen gebieden. Foto: Unicef Ethiopië, Getachew 2006

Steeds meer ziektes
Naast de wateroverlast speelt er een ander serieus probleem: de uitbraak van ziektes. Intussen zijn er al meer dan 15.000 gevallen van diarree gemeld. Ruim 150 mensen zijn hieraan overleden. Andere ziektes, die door de slechte omstandigheden zich snel kunnen verspreiden, liggen op de loer.

"Zeker de kinderen in Ethiopië hebben het al zo moeilijk, er is vaak sprake van ondervoeding. Een extra ramp als deze en de nieuwe epidemie die daarmee samenhangen, maakt de kinderen nog kwetsbaarder", vertelt Susan Ngongi van Unicef.

Water is gevaar voor gezondheid "Het overvloedige water is gevaar voor de gezondheid", vervolgt Ngongi, "Het is de ideale voedingsbodem voor epidemieën. En de verspreiding van ziektekiemen gaat ook snel via het water. Als we een uitbraak niet snel ontdekken en de mensen behandelen, kan het zich heel snel uitbreiden, met dodelijke gevolgen."

Hoeveel mensen er precies zijn overleden, is niet bekend. "Van 150 weten we het zeker, maar veel mensen zijn door de overstromingen afgesloten van de buitenwereld. De situatie daar is onbekend."

Om de verspreiding zo goed mogelijk tegen te gaan en de zieken te helpen, assisteert Unicef lokale gezondheidscentra met het opsporen van de epidemieën en verstrekt zij medicijnen. Ook zorgt Unicef voor schoon water en verbetert sanitaire voorzieningen. Slechte hygiënische omstandigheden zorgen er ook voor dat ziektes zoals diarree zich snel kunnen verspreiden.

Kans op catastrofe
De situatie blijft kritiek en de kans is groot dat nog eens 300.000 mensen worden getroffen. Een groot aantal dijken kan de druk van het vele water nog maar net aan. Er wordt ruim 100 kubieke meter water per seconde afgevoerd om de druk op te verminderen. Want als deze doorbreken, zal het een catastrofale overstroming tot gevolg hebben.