Fractie PvdA Rotterdam

In de media

De PvdA is er ook in de zomer!

Do 31 Aug 2006 - Lokaal Bestuur, Kirsten Verdel

Sinds 2001 bestaat er heus PvdA-ijs. Toenmalig Tweede Kamerlid Peter van Heemst liep in de zomer van dat jaar een week stage bij De IJssalon in Rotterdam. Pruimen, vijgen, druiven en aardbeien, dat was de magische combinatie. De opbrengst van het ijs ging naar een goed doel. Hoewel inmiddels in heel Nederland PvdAers (zomer)stages doen, lijkt Rotterdam hier toch het voortouw te nemen. Deze zomer gingen diverse raadsleden aan de slag en ook wethouder Jantine Kriens dook de stad in.
Lokaal Bestuur vroeg haar en drie raadsleden naar hun ervaringen.

Matthijs van Muijen liep stage bij de strandwacht in Hoek van Holland. De deelraad daar heeft besloten onderzoek te doen naar het onderbrengen van de strandwacht bij de brandweer van s-Gravenzande. Onduidelijk is waarom, want tot nog toe draait het prima. Ik wilde zelf wel eens zien wat er aan de hand was.

En beviel het? Heb je er wat van geleerd?
Het was bloedheet, dus het kwam goed uit dat ik af en toe het water in mocht, haha. Maar het is natuurlijk niet alleen maar lol. Ik heb ook veel geleerd. Hoe het financiële plaatje er uit ziet en hoe er gewerkt wordt. Er werken nu professionals, maar er wordt geopperd dat het ook wel met vrijwilligers zou moeten kunnen en dat de strandwacht onder de brandweer moet gaan vallen. De strandwachters houden hun hart vast, dit is geen werk voor vrijwilligers.

Kon je in politiek opzicht ook iets met de stage doen? Ik heb in een persbericht gezegd dat er eigenlijk structureel meer geld nodig is voor de strandwacht. Het moet een professionele organisatie blijven. In Hoek van Holland komen jaarlijks 1,5 miljoen toeristen, dan heb je het niet meer over hobbywerk. Gelukkig denkt ook de Hoekse PvdA-fractie daar zo over. Ik hoop dat zij er mee verder kunnen. Al met al is zon stage erg nuttig. Je neemt de tijd om echt mee te draaien, je krijgt dan het vertrouwen van mensen en je ziet hoe dingen echt werken.

Peggy Wijntuin meldde zich deze zomer bij de politie in het Oude Westen. Ik ben met een agent meegelopen die zich toelegt op de jeugd. Zijn aanpak kenmerkt zich door preventie in plaats van repressie, een aanpak die langzaam navolging vindt bij zijn collegas. Hij probeert te voorkomen dat jongeren ontsporen. Hij houdt contact met ze, brengt problemen in kaart en kijkt wat er bij ze leeft. Hij is bijna een soort jongerenwerker, maar grijpt ook in als dat nodig is.

Ben je zelf ook in gesprek gegaan met de jongeren? Uiteraard. In een buurthuis zat ik samen met de agent en een aantal jongeren aan tafel. Daar bleek dat ze waardering voor hem hebben. Ze voelen zich gerespecteerd en dat geeft vertrouwen. Dat vertrouwen wordt echter soms ook weer teniet gedaan door andere agenten. De politie bestaat helaas niet uit één persoon. Gelukkig heeft de preventieve aanpak wel succes, de jongeren op straat beginnen de politieagenten steeds meer te kennen en wisselen informatie uit. Ook al is preventie nauwelijks te meten in prestaties, de overlast in het Oude Westen is wel verminderd.

Vond je de stage nuttig?
Als je je werk als volksvertegenwoordiger goed wilt doen, kun je je niet alleen baseren op notas. Je moet in gesprek gaan, begrijpen van waaruit mensen handelen. Ik vind het dus vanzelfsprekend om dit soort dingen te doen. En het had ook nog een verrassend bereik. Er werd zelfs vanuit St. Maarten gebeld met een verzoek om een verslag. Erg leuk.

Claus Verbrugge nam vrij van zijn werk om vier dagen stage te lopen bij het havenbedrijf. Ik heb met veel mensen gesproken, van de topman van het havenbedrijf tot mensen op een patrouilleboot. Het is erg belangrijk om zo breed mogelijk te weten waar het over gaat in de haven en om de mensen goed te leren kennen. Als je een stage doet en dus langer in de buurt bent, komen mensen meer met hun echte problemen op tafel. En ze weten je in een later stadium makkelijk te vinden.

Wat vond je het meest opvallende?
De trots op de haven, de dynamiek en het besef dat er een gigantische uitstroom voor de deur staat. In de komende paar jaar komen er 15.000 banen vrij en dat is nog los van de 30.000 banen die de Tweede Maasvlakte op zal leveren. Die banen zijn voor een groot deel op MBO-HBO niveau. Dat biedt perspectief voor de Rotterdamse jeugd. Maar die weet de haven nog niet altijd even goed te vinden, daar moeten we nu aan gaan werken.

Jantine Kriens, wethouder volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang, draaide op verschillende plekken mee. Bij het coalitieakkoord is afgesproken dat we 100 ontmoetingen hebben met Rotterdammers en dat we ten minste 1000 jongeren spreken. In het kader van die 100 ontmoetingen heb ik deelgenomen aan besprekingen in een zorgnetwerk, heb ik in de soepbus van het Leger des Heils gestaan en een meisje van het ROC heeft samen met mij gekookt en me geleerd goede cappuccino te maken. En ik ben met een woonbegeleider op stap geweest. We bezochten een licht verstandelijk gehandicapte jongen die een baan heeft in de Plusmarkt in Ommoord, dankzij de bedrijfsleider die het belangrijk vindt om iedereen een kans te geven.

Wat is je het meeste opgevallen tijdens je stages? 'De vele paarse krokodillen! De woonbegeleider is de helft van de tijd bezig met het invullen van formulieren. Toeslagen, uitkeringen, verzekeringen. Elke keer opnieuw moeten dezelfde gegevens worden ingevuld en sommige formulieren werken elkaar nog tegen ook. En juist de meest kwetsbare mensen, voor wie al die voorzieningen zijn, hebben hier last van. Wat me ook opviel was dat er heel veel loketten zijn, maar dat die allemaal vanuit verschillende invalshoeken werken. Mensen moeten daardoor vaak hoppen van loket naar loket. En een extra probleem is dat we veel mensen niet eens bereiken, omdat we in loketten zitten in plaats van dat we de straat opgaan en aanbellen.

Wat doe je met je opgedane ervaringen?
Alles wordt verwerkt in het sociaal programma van het college. We hebben afgesproken dat het onze standaard werkwijze wordt om minimaal één keer per maand de werkvloer op te gaan. Bij de presentatie van het collegeprogramma op 22 september worden alle mensen uit die 100 ontmoetingen uitgenodigd en dan vertellen we wat we ermee gedaan hebben. Zo versterken we ook ons netwerk in de stad.

Een goed idee dus, zomerstages?
Niet alleen in de zomer, maar altijd. Ik ben blij dat er door Rotterdamse PvdAers zoveel stages worden gedaan. En het gaat nu ook over de stadsgrenzen heen. Gedeputeerde Martin Huls van de provincie Zuid-Holland gaat stage lopen in de deelgemeente Feijenoord. En Robbert Baruch die daar bestuurder is, gaat op zijn beurt een kijkje nemen bij Huls. Zo leren we allemaal van elkaar.

Dit artikel verscheen eerder in Lokaal Bestuur van september 2006