Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Dwangsom voor Restaurant Sam ja Habibi (22 augustus 2006)

De gemeente heeft op 17 augustus 2006 Restaurant Sam ja Habibi aan de Sluiskade 12a in Hoogezand twee lasten onder dwangsom opgelegd van elk EUR 100 per dag, tot een totaalmaximum van EUR 5000, wegens de opslag van afvalstoffen naast en achter het pand en het niet regelmatig afvoeren van deze afvalstoffen.

Het bedrijf krijgt twee weken de tijd om de overtredingen ongedaan te maken. Als na deze periode de overtredingen opnieuw worden geconstateerd is het bedrijf dwangsommen verschuldigd aan de gemeente.

Tijdens meerdere milieucontroles in de afgelopen maanden is gebleken dat restaurant Sam ja Habibi afvalstoffen, zoals dozen, kratten, papier, koelapparatuur en blikken in de brandgang naast het pand en op de binnenplaats opslaat. Door de opslag van de betreffende afvalstoffen kan er onder meer bodemverontreiniging ontstaan en is er extra gevaar voor brand en wordt de vluchtweg gehinderd.

De afvalstoffen worden niet regelmatig afgevoerd, waardoor er tevens ongedierte kan worden aangetrokken.

Het bedrijf is in verband met deze overtredingen van het Besluit horeca-, sport- en recreatie-inrichtingen milieubeheer al tweemaal aangeschreven en meerdere keren mondeling aangesproken, maar dit heeft er niet toe geleid dat de opslag en afvoer van afvalstoffen definitief overeenkomstig de voorschriften plaatsvindt.

Aangezien de aanschrijvingen en overleg geen voldoende resultaat hebben gehad, hebben Burgemeester en Wethouders besloten het bedrijf de lasten onder dwangsom op te leggen. Indien na de gestelde termijn van twee weken geconstateerd wordt dat de afvalstoffen niet zijn afgevoerd en/of correct in afvalcontainers zijn opgeslagen, moet het restaurant per constatering dwangsommen betalen.