Ingezonden persbericht


Digitaal antwoord op tekorten in leesonderwijs

Begrijpend Lezen 1 is ontwikkeld om leerkrachten te helpen het begrijpend lezen bij hun leerlingen op gang te brengen en te voorkomen dat op dit terrein problemen ontstaan. Het programma biedt elke leerling een training op maat. Begrijpend Lezen 1 wordt uitgebracht door Muiswerk Educatief.

Ruim 30% van de leerlingen in de brugklas heeft tekorten in begrijpend lezen (Hacquebord, 2005). Dit komt onder andere doordat het lastig is om elke leerling op zijn eigen niveau te ondersteunen en te trainen, juist omdat de verschillen tussen leerlingen op dit gebied zo groot zijn. Begrijpend Lezen 1 laat het oefenprogramma van elke individuele leerling aansluiten bij zijn niveau van technisch lezen (AVI-niveau). Bij alles wat hij doet, ontvangt de leerling corrigerende of bemoedigende feedback. Met behulp van dit programma leren leerlingen informatie, betekenissen en bedoelingen uit teksten te halen. Er wordt bovendien een begin gemaakt met het aanleren van een strategische aanpak.

Zoals in alle Muiswerkprogramma's kan de docent het programma zelf instellen om het optimaal bij de eigen methode te laten aansluiten. Ook zijn uitgebreide resultaten en statistieken op te vragen.

Muiswerk Begrijpend Lezen 1 is gemaakt voor de groepen 3, 4 en 5 van het basisonderwijs en in het speciale onderwijs ook voor de bovenbouw. De inhoud van de teksten is afgestemd op het technisch leesniveau (AVI 1 t/m 9) en de belevingswereld van leerlingen van de basisschool. Het programma bevat 81 oefeningen en 1 diagnostische en evaluerende toets, die wisselt van inhoud, maar wel dezelfde stof bevraagt. Meer informatie is te vinden op www.muiswerk.nl.

--------------------------------------------EINDE PERSBERICHT-------------------------------------

Noot aan de redactie:

Muiswerk Educatief is ontwikkelaar en uitgever van diagnostisch toets- en oefenmateriaal voor alle onderwijssoorten. De programma's helpen docenten efficiënt omgaan met niveauverschillen in de klas.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Linette Eveleens, Muiswerk Educatief, J.A. van Seumerenlaan 5-7, 1422 XS, Uithoorn, e-mail: infomw@muiswerk.nl, telefoon: 0297-523159.

Voorbeeldschermen:
Hoofdscherm: www.muiswerk.nl/downdoc/HoofdschermBLNL.jpg Uitlegscherm: www.muiswerk.nl/downdoc/UitlegBLNL.jpg Oefening: www.muiswerk.nl/downdoc/OefBLNL.jpg
Collage: www.muiswerk.nl/downdoc/BLNL.jpg