Gemeente Abcoude


Vanaf september nieuwe werkwijze gemeenteraad

Doel
Raadscommissies afgeschaft
De nieuwe werkwijze
Inspreken
Agenda

Op 6 juli 2006 heeft de raad van Abcoude besloten zijn werkwijze zodanig te veranderen, dat deze beter aansluit bij de taken en verantwoordelijkheden van de gemeenteraad. Het college is verantwoordelijk voor de uitvoering van het gemeentebeleid en de raad geeft de kaders aan en controleert.

Doel

De raad wil waar mogelijk efficiënter werken, en waar dit nodig is de ruimte hebben om de politieke dilemmas goed voor het voetlicht te kunnen brengen. Als de raadsfracties het eens zijn over een onderwerp, dan moeten processen en projecten zo slagvaardig mogelijk worden ingezet. Zijn er politieke verschillen van inzicht, dan moeten deze duidelijk naar voren kunnen komen.

Raadscommissies afgeschaft

Aangezien de raad wil sturen op de grote lijnen, is besloten de vaste raadscommissies af te schaffen en de voorbereiding van de raad op een andere wijze te laten plaatsvinden. Hoewel deze commissies een nuttige functie hadden in de voorbereiding van de besluitvorming, kostten ze ook veel vergadertijd en boden ze raadsleden veel ruimte om tot in detail op de zaken in te gaan.

De nieuwe werkwijze

In de nieuwe werkwijze komt de gemeenteraad eens in de drie weken op donderdag bijeen voor een raadsavond. Deze avond begint om 19.00 uur met een forumbijeenkomst. In deze bijeenkomst kunnen de raadsleden zich laten informeren over de voorstellen die het college doet. Waar voorheen de voorbereiding van de besluitvorming in een raadscommissie plaatsvond, vindt deze nu plaats in het forum. Het tweede deel van de avond, dat in de regel om 21.00 uur begint, is de raadsvergadering zelf waar het debat en de besluitvorming plaatsvindt.

Inspreken

Het moment waarop betrokkenen kunnen inspreken is gewijzigd. Betrokkenen kunnen inspreken over een onderwerp als dat op de agenda van het forum staat. Dat is namelijk het moment waarop de raadsleden zich laten informeren over de onderwerpen die aan de orde zijn.

Willen burgers een onderwerp onder de aandacht van de raadsleden brengen dat niet op de agenda staat, dan kan hij of zij hierover - buiten de vergadering om - rechtstreeks de raadsleden of fracties benaderen.

Agenda

De agenda van het forum en van de raadsvergadering worden gepubliceerd op de website en op de gemeentepagina Abcoude Rondom dat tweewekelijks in het huis-aan-huisblad de VAR. Het vergaderschema van 2006 staat ook op de website van de gemeente.

---


31 augustus 2006