Partij van de Arbeid


Den Haag, 31 augustus 2006


Vragen van het lid Timmermans (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken over


de Hongaarse minderheid in Slowakije


1. Hebt u de berichtgeving over de opgelopen spanning rond de Hongaarse minderheid in Slowakije gevolgd?(1]


2. Deelt u de mening dat dit een zorgelijke ontwikkeling is, zeker in het licht van het feit dat deze spanningen, die met name in de eerste helft van de jaren negentig hoog opliepen, sinds een aantal jaren juist sterk waren afgenomen?


3. Deelt u verder de mening dat het geweld en de vijandigheid tegen etnische Hongaren die op straat in Slowakije Hongaars spreken en de daaropvolgende reacties in Hongarije, een escalatie kunnen veroorzaken die destabiliserend kan werken op de situatie in heel Centraal Europa? Leiden de reacties in Hongarije, zoals de toenemende nationalistische retoriek, inmiddels ook tot spanningen rond de Hongaarse minderheid in Roemenië?


4. Ziet u mogelijkheden voor Nederlandse dan wel Europese steun aan de oproep van de Hongaarse premier om wreedheden niet met wreedheden te beantwoorden en nationalisme niet met nationalisme? Zo ja, waaruit zou deze steun kunnen bestaan?


5. Indien u de mening deelt dat deze situatie de goede verstandhouding tussen Europese lidstaten ernstig kan verstoren, ultranationalisme en xenofobie in de EU kan aanwakkeren en zelfs een bedreiging zou kunnen gaan vormen voor de stabiliteit in Centraal en Oost Europa, bent u dan bereid zich ervoor in te spannen dat de EU haar goede diensten aanbiedt om tot een oplossing van het probleem te komen en dat de OVSE Hoge Commissaris inzake Nationale Minderheden wordt gevraagd zich met spoed over deze kwestie te buigen?


(1] O.a. Volkskrant 31 augustus 2006: Hongaren in de knel in Slowakije