Gemeente Heerenveen

Gemeente Heerenveen is klaar voor de WMO

29/08/2006

Burgemeester en wethouders hebben op woensdag 30 augustus de inspraakprocedure gestart voor de verordening Voorzieningen Maatschappelijke Ondersteuning. Deze verordening heeft de gemeente nodig om straks de Wet Maatschappelijke Ondersteuning uit te voeren. Burgers krijgen nu vier weken de gelegenheid op deze verordening te reageren. De reacties worden meegewogen door de gemeenteraad als die de verordening definitief moet vaststellen. Dat is eind oktober gepland. Met dat tijdpad voldoet de gemeente aan de wettelijke verplichtingen.

Veranderingen per 1 januari 2007

De belangrijkste veranderingen per 1 januari 2007 zijn dat de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) en de welzijnswet niet meer bestaan. Deze wetten vallen voortaan onder de WMO. Ook de huishoudelijke verzorging valt in 2007 onder de WMO. Deze valt nu nog onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Per 1 januari 2007 komt er een loket maatschappelijke ondersteuning waar inwoners terecht kunnen voor informatie, advies en verwijzing.

De gemeente Heerenveen regelt voor de huidige cliënten van de WVG en de AWBZ een zorgvuldige overgang naar de WMO. Daarnaast treft de gemeente op korte termijn voorbereidingen om op 1 januari 2007 continuïteit voor de dienstverlening aan de burger te garanderen.

2007 wordt een overgangsjaar. Het WMO-beleid krijgt in dit jaar verder vorm waarin de ambities op lange termijn worden verwerkt. Dit beleid zal dieper ingaan op de terreinen wonen, zorg, welzijn, werk en inkomensondersteuning maar ook jeugd en accommodaties. Het is de bedoeling de beleidsnota WMO in december voor te leggen aan de gemeenteraad. Na vaststelling van het beleid volgt in 2007 een nieuwe aangepaste verordening.