Politie Gelderland-Zuid

Man praat vrouw om met babbeltruc aan voordeur

Nijmegen, Hazenkamp, 31-08-2006 o Een 91-jarige vrouw is vanmorgen in haar woning in de wijk Hazenkamp van haar pasjes en sieraden beroofd. De dader belde bij haar aan en beweerde van de politie te zijn. Hij vertelde haar dat er een man was aangehouden die pasjes en geld van deze mevrouw gestolen zou hebben. Toen de 91-jarige hem naar een legitimatiebewijs vroeg, zei hij dat dat in de auto lag.

De vrouw liet hem uiteindelijk binnen en daar vroeg de man naar haar sieraden en pasjes, om daar fotos van te kunnen maken voor het onderzoek. De vrouw werkte overal aan mee, ook toen de man de pasjes voor onderzoek mee naar het politiebureau wilde nemen. Ze gaf haar pincode ook aan de man. Hij zou na een uur terugkomen.

De man kwam niet terug en de vrouw belde de politie. Toen bleek dat de man het verhaal verzonnen. Op dat moment miste de vrouw ook sieraden die ze die ochtend nog om had. Ze deed aangifte bij de politie, die ook slachtofferhulp voor haar regelde.

Controle van water
Woensdagmiddag is er bij een vrouw in dezelfde wijk ook aangebeld en kwamen twee mannen met het verhaal dat ze het water wilden controleren. Omdat deze vrouw de zaak niet helemaal vertrouwde, heeft ze de mannen nadat ze even binnen waren geweest, weggestuurd.

De politie zal de komende tijd extra surveilleren in de wijk.

Advies van de politie
De politie adviseert toch aan te dringen op het tonen van een legitimatiebewijs. Politiemensen komen doorgaans in uniform aan de deur. Als iemand het toch niet vertrouwt, kan hij of zij altijd even de politie bellen. Mensen van water- en energiebedrijven kondigen meestal vooraf aan dat ze langskomen voor een controle of opnemen van een meterstand. Ook deze mensen dragen vaak een uniform. (07)