GroenLinks

Groenen: Europa moet eensgezindheid tonen in conflict Midden-Oosten

grens Israël en Libanon 31 augustus 2006

Dinsdag voelde het Europees Parlement de Raad aan de tand over de situatie in Libanon. Joost Lagendijk, buitenlandwoordvoerder van de Groenen, riep de lidstaten op over hun onderlinge verdeeldheid heen te stappen en verenigd niet alleen militaire steun te bieden, maar het initiatief te nemen tot een brede politieke oplossing.

De vertegenwoordigers van het voorzitterschap van de Raad en van de Europese Commissie legden in het Parlement de nadruk op de getoonde bereidheid door de Europese lidstaten om een belangrijke rol te spelen in de uitgebreide UNIFIL-missie in Zuid-Libanon. Dat is de vredesmissie van de Verenigde Naties die moet toezien op naleving van de resoluties van de VN-veiligheidsraad. "Maar met enkel militair engagement komen we geen stap verder. Europa moet gebruik maken van het momentum dat ontstaan is om een politieke voortrekkersrol te spelen in het Midden-Oosten," aldus Lagendijk.

Regionale conferentie
Namens de Groenen presenteert hij een parlementsresolutie die oproept tot het beleggen van een regionale conferentie waaraan alle spelers in het Midden-Oosten meespelen. Lagendijk: "De zinloze oorlog in Zuid-Libanon kan niet los gezien worden van de andere problemen in de regio: het ontbreken van een levensvatbare Palestijnse staat, de grensdisputen tussen Israël en Syrië en de banden die Syrië en Iran met de Hezbollah onderhouden. Een duurzame oplossing in Zuid-Libanon zal dan ook in het kader van een uitgebreide overeenkomst gevonden moeten worden."

Eensgezind Europa
Komende week zal het gezamenlijke Europese Parlement zich uitspreken over de situatie in Libanon en in het Midden-Oosten. Lagendijk onderstreept dat voor hem niet zozeer de schuldvraag, als wel de toekomst van de regio daarbij vooropstaat. "Traditioneel is het Parlement verdeeld tussen onvoorwaardelijke verdedigers van Israël, onvoorwaardelijke voorvechters van de Palestijnse zaak, en alles wat daartussen ligt. Waarover we echter niet verdeeld zijn, is de wens om een eensgezind Europees optreden te zien."

Verder bloedvergieten voorkomen
"Indien Engeland, Nederland en Duitsland in juli niet hadden dwarsgelegen," vervolgt Lagendijk, "had Europa misschien al veel eerder een staakt-het-vuren kunnen bewerkstelligen. Laat dat een les zijn voor de toekomst. Europa loopt nu voorop met hulp en troepen, en dat is prima. Maar alleen een verenigd politiek Europa kan een doorslaggevende rol spelen bij het voorkomen van verder bloedvergieten."

«