Huizenkoper neemt steeds meer risico met hypotheek

Independer.nl

Huizenkoper neemt steeds meer risico met hypotheek

Aflossingsvrije hypotheken worden steeds populairder. In de afgelopen 4 jaar is het aantal aanvragen bij Independer.nl voor een volledig aflossingsvrije hypotheek met 50% gestegen. 60% van de aanvragen betreft nu een aflossingsvrije hypotheek. In 2002 was dat nog 40%.

Deze trend komt overeen met het groeiende aantal leningen dat wordt afgesloten. Spaarde de consument vroeger voor een aankoop, nu leent hij eerst het bedrag om het vervolgens terug te betalen over een lange periode. Bij een volledig aflossingsvrije hypotheek wordt de aflossing uitgesteld tot het einde van de looptijd. Veel mensen rekenen erop de hypotheek dan gemakkelijk te kunnen aflossen. Het huis moet gedurende de looptijd veel meer waard worden of er ligt een erfenis in het verschiet, waarmee een deel van de hypotheek kan worden afgelost. De aflossing uitstellen, wordt dus steeds gewoner. Een aflossingsvrije hypotheek biedt maximaal fiscaal voordeel en levert altijd de laagste maandlasten op. Dat lijkt aantrekkelijk, maar daarmee nemen consumenten steeds meer risico. Zeker met het oog op de plannen om de hypotheekrente-aftrek te beperken.

Geldverstrekkers haken graag in op de groeiende vraag naar aflossingsvrije hypotheken. Het is mogelijk om een steeds hogere executiewaarde (waarde bij gedwongen verkoop en ongeveer 88% van de marktwaarde) aflossingsvrij te financieren. Enkele jaren geleden kon je bij de gemiddelde geldverstrekker 'slechts' 75% van de executiewaarde aflossingsvrij lenen. Nu staan veel geldverstrekkers zelfs aflossingsvrije leningen toe van 90-100% van de excutiewaarde.