Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

ANWB: stranden beter bereikbaar per fiets

Den Haag, 31 augustus 2006

De bereikbaarheid per fiets van de stranden in zowel Noord als Zuid-Holland moet worden verbeterd. Strandgangers hebben in meer of mindere mate problemen met onbewaakte fietsenstallingen, onvoldoende plekken om de fiets neer te zetten en verkeersonveilige situaties zoals kruisingen en wegvakken waar geen gescheiden fietspaden liggen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de ANWB in de maand juni heeft gehouden onder 1800 leden, die maximaal tien km van het strand wonen.

Ruim een kwart van de mensen binnen de kuststrook neemt vrijwel altijd de auto naar het strand. Van deze groep neemt bijna de helft uit gewoonte de auto en zijn niet bereid de fiets te nemen. Deze groep legt beslag op de beschikbare wegcapaciteit en parkeerruimte in het hoogseizoen. Bij hen bestaat een sterke vraag naar meer wegen naar en parkeerruimte dicht bij het strand.

Oplossing van deze knelpunten is om twee redenen belangrijk. Ten eerste om het huidige percentage mensen die in de regel met de fiets naar het strand gaan (53%) ten minste te behouden. Ten tweede om de groep incidentele fietsers te stimuleren vaker de fiets te nemen. Er is een algemene vraag naar vergroting van de capaciteit van het openbaar vervoer tijdens warme dagen (15%). Ook dit zal de autodruk verminderen.

Bijna driekwart van de strandbezoekers kiest gewoon voor het dichtstbijzijnde strand; dus niet voor best bereikbare strand of een rustig strand. De genoemde verbeteringen moeten dus in principe genomen worden bij alle strandslagen en niet bij een paar "favoriete" stranden.

Het onderzoek heeft tevens informatie opgeleverd over specifieke knelpunten binnen de kustgemeenten. De ANWB gaat die gemeenten vragen de gesignaleerde knelpunten op te lossen.

De resultaten van dit onderzoek worden morgen, vrijdag 1 september besproken tijdens een congres dat de provincie Zuid-Holland over de kustproblematiek houdt.

Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)