VVD


31-8-2006

Hans van Baalen blij met betere rechtsbescherming uitgezonden militairen

VVD-woordvoerder Hans van Baalen is blij dat de commissie-Borghouts heldere aanbevelingen doet om de rechtspositie van uitgezonden militairen te versterken. Hiermee wordt een herhaling van de zaak-Eric O. in de toekomst voorkomen.

Standaard wordt de militaire commandant van de betrokken militair als getuige gehoord indien er een vermoeden bestaat dat deze militair ten onrechte geweld heeft gebruikt. Tevens moet de officier van justitie met de commandant overleggen over het besluit de desbetreffende militair vanuit het missiegebied naar Nederland over te brengen. Indien de militair de geweldsinstructie naar behoren heeft uitgevoerd, dan wordt van vervolging afgezien. Deze strafuitsluitende werking wordt wettelijk verankerd.

De commissie-Borghouts werd door de ministers van Justitie en Defensie ingesteld naar aanleiding van de motie-Van Baalen (VVD)-Eijsink (PvdA). Van Baalen wil dat het rapport-Borghouts vóór het verkiezingsreces met de Kamer wordt besproken en dat de aanbevelingen op de kortst mogelijke termijn worden uitgevoerd.