PvdA afdeling Groningen

PvdA Statenfractie wil maatregelen tegen verlies werkgelegenheid Eemsmondgebied Aanhoudend hoge energieprijzen en uitblijven maatregelen van de Minister van EZ

De PvdA Statenfractie vindt dat de regering sneller met een samenhangend aanpak moet komen om de problemen van de energie-intensieve industrie in het Eemsmondgebied op te lossen. Gisteren kondigde de producent van siliciumcarbide Kollo SiC aan dat 40 arbeidsplaatsen worden geschrapt, omdat door de hoge electriciteitsprijs alleen nog 's nachts rendabele productie mogelijk is. Eerder sloot methanolproducent Methanor al de poorten. De PvdA vreest dat bij het langer uitblijven van maatregelen meer werkgelegenheid verloren gaat in het Eemsmondgebied.

Na protesten van bedrijven, werknemers en politiek eerder dit jaar heeft de voormalige Minister van EZ Brinkhorst de Commissie Van Duynen ingesteld om een oplossing te zoeken voor de energie-intensieve industrie die door tekortschietende marktwerking en transportcapaciteit veel hogere prijzen betaalt voor energie dan elders in Europa. De Commissie Van Duynen buigt zich al bijna een jaar over de kwestie. De PvdA-Statenfractie vindt dat de huidige Minister van EZ Wijn meer haast moet maken en op korte termijn concrete maatregelen moet treffen. De PvdA is van mening dat er lang genoeg is gepraat en verwacht nu daden. Langer uitstel holt de positie van een groot aantal bedrijven in het Eemsmondgebied uit en leidt tot verder werkgelegenheidsverlies. Bovendien verkeren de werknemers al meer dan een jaar in grote onzekerheid.

De PvdA Statenfractie heeft contact opgenomen met de PvdA-fractie in de Tweede Kamer om de Minister van EZ te prikkelen sneller de problemen van de energie-intensieve industrie op te lossen.

Noot: Nadere informatie: Sjak Rijploeg: 050 5490437 of 06 12076281