Ingezonden persbericht


Persinformatie | |

ICT~Vacaturebank van ICT~Office brengt vraag en aanbod op arbeidsmarkt bij elkaar

ICT~Office werkt aan een gebalanceerde ICT-arbeidsmarkt

Woerden, 31 augustus 2006

De ICT-arbeidsmarkt staat onder druk: er is sprake van een overschot aan laag gekwalificeerd personeel, terwijl een tekort aan hoog gekwalificeerde medewerkers dreigt. Om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt inzichtelijk te maken komt ICT~Office met een nieuwe dienst: de ICT~Vacaturebank. Deze vacaturebank is tot stand gekomen in samenwerking met CWI, die ook een aantal ICT adviseurs zal inzetten. De ICT~Vacaturebank is een eerste stap in het traject van ICT~Office richting een gezonde ICT-arbeidsmarkt. De ICT~Vacaturebank is gratis toegankelijk voor leden en niet-leden via www.ictoffice.nl.

Sylvia Roelofs licht toe: "Met de ICT~Vacaturebank breiden we onze dienstverlening richting onze leden verder uit. We willen echter ook meer inzicht krijgen in de ICT-arbeidsmarkt. Daarom bieden we deze dienst ook aan aan niet-ICT-bedrijven. We willen vragen beantwoord krijgen als: Wat verwachten ICT-bedrijven van nieuwe medewerkers en wat verwachten niet-ICT-bedrijven van ICT-personeel? Wat bieden werkzoekenden aan qua capaciteiten en waarom sluiten vraag en aanbod wel of juist niet aan op de praktijk? Praktijkinformatie is in dit kader het meest zuivere instrument."

Actuele ontwikkelingen
Met een omzet van bijna E 30 miljard is de ICT-sector een belangrijke branche voor de Nederlandse economie. In de totale ICT-sector werken bijna 250.000 mensen, van wie ruim 125.000 als ICT-professional (cijfers 2005). Volgens cijfers van het CWI en CPB komt 17% van de totale groei van de arbeidsmarkt voor rekening van de ICT-sector. In 2005 was er na een lange tijd van overschotten weer een licht tekort aan gekwalificeerde ICT'ers (circa 200). Naar verwachting loopt dit tekort in 2010 op tot 10.000 personen.

Belangrijke knelpunten zijn:


1) Overschot aan ICT'ers op MBO-niveau en dreigend tekort aan ICT'ers van HBO/WO-niveau;
2) Slechte aansluiting van onderwijs op arbeidsmarkt. Er is sprake van een stijgende vraag naar ICT'ers die zich richten op niet-gestandaardiseerde en klantintensieve activiteiten. Opleidingsprogramma's moeten hierop worden aangepast;
3) Sectorbrede noodzaak om kennisniveau van ICT'ers continu op peil te houden. Ontwikkelingen in de ICT-sector gaan zo snel dat kennis binnen enkele jaren is verouderd. Medewerkers moeten zich voortdurend oriënteren en bijscholen;
4) Verminderde populariteit van ICT-studies. De sector wordt ervaren als 'ingewikkeld' en 'te technisch', terwijl in werkelijkheid communicatie, interactie en creativiteit steeds belangrijker worden.


1/2

Actieplan
ICT~Office is gestart met een Actieplan om potentiële tekorten op de ICT-arbeidsmarkt tegen te gaan. Onderdeel hiervan zijn: samenwerking met onderwijsinstellingen, voortzetten van de imagocampagne voor de ICT-sector en informatievoorziening over ICT-opleidingsmogelijkheden op verschillende niveaus.

Samenwerking CWI
De ICT~Vacaturebank is in samenwerking met het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) gerealiseerd. CWI stelt haar vacaturedatabase ter beschikking. CWI zal ook een aantal ICT-adviseurs inzetten, om de expertise op het terrein van de ICT-sector verder te ontwikkelen en voorbereid te zijn op de groei van de ICT-arbeidsmarkt.

ICT~Office is de branchevereniging van de IT-, Telecom-, Office-, en Internetbedrijven in Nederland. ICT~Office behartigt de belangen van de aangesloten organisaties richting politiek en overheid. Met een achterban die E 30 miljard omzet en meer dan 250.000 medewerkers telt, is ICT~Office dé belangenbehartiger van de Nederlandse ICT- en Office sector. Voor meer informatie www.ictoffice.nl

Noot aan de redactie (