Socialistische Partij

SP presenteert verkiezingsprogramma: Een beter Nederland voor hetzelfde geld

31-08-2006 * Vanmiddag presenteerde Jan Marijnissen in Den Haag onder grote belangstelling van de media het conceptverkiezingsprogramma van de SP. "Een beter Nederland voor hetzelfde geld" laat zien hoe het beter, prettiger en vooral socialer wordt in Nederland als de SP gaat meeregeren na 22 november, zonder dat dit meer geld hoeft te kosten.

"Het nieuwe conceptprogramma is een open invitatie aan kiezers maar ook aan andere partijen om af te rekenen met twintig jaar neoliberaal beleid, drie keer Balkenende en de weg vrij te maken voor een sociale alliantie met de SP," zei Marijnissen.

De SP kiest voor minder Brusselse bedilzucht, een optredende in plaats van terugtredende overheid en vooral veel meer invloed voor burgers op hun directe omgeving. "Er moet een halt worden toegeroepen aan doorgeschoten schaalvergroting, frustrerende bureaucratisering en onzinnige controlegekte in zorg, onderwijs en sociale zekerheid. Mensen moeten weten dat zij zelf als betrokken burgers het land vormgeven."

De SP wil aanzienlijk meer investeren in onderwijs en zorg en middelen en kansen eerlijker delen. Als de SP gaat meeregeren verdwijnt de no-claimkorting en worden ziektekostenpremies inkomensafhankelijk, evenals als de kinderbijslag. Ouders krijgen waar nodig opvoedingsondersteuning en ouderen krijgen meer mogelijkheden om in de eigen buurt te blijven wonen. VMBO-scholen worden kleinschalige, praktijkgerichte vakscholen. Het openbaar vervoer wordt gratis voor 12- en 65+. Er wordt meer gebouwd en minder gesloopt en de hypotheekrenteaftrek wordt gegarandeerd tot een bedrag van 350.000 euro. De huurtoeslag wordt verhoogd. Het sociaal minimum stijgt met tien procent en de AOW wordt veiliggesteld.
Zie ook:
* Het concept-programma Een beter Nederland voor hetzelfde geld (PDF, 1,7MB)
* Financiële verantwoording bij het programma (PDF, 80KB) * Toespraak Jan Marijnissen bij presentatie