Socialistische Partij

Goed nieuws voor de meest getroffen overlevenden Schipholbrand

31-08-2006 * Negenendertig overlevenden van de Schipholbrand die nog steeds lijden onder de gevolgen van de ramp, krijgen een verblijfsvergunning, zo liet het ministerie van Justitie vandaag weten. SP Tweede-Kamerlid Jan de Wit: "De SP heeft sinds de dag na de ramp gevraagd om een humane oplossing voor degenen die het zwaarst zijn getroffen door de brand. Ik ben blij dat minister Verdonk eindelijk heeft ingezien dat zij deze mensen in Nederland moet laten blijven."

Jan de Wit De groep mensen om wie het gaat verblijft sinds januari in asielzoekerscentra in Ulrum en Musselkanaal. Zij hebben ernstige lichamelijke en psychologische klachten als gevolg van de brand en verkeerden maandenlang in onzekerheid over hun verblijfsstatus. De Wit: "Wij hebben steeds gezegd: onder deze omstandigheden kunnen deze mensen niet herstellen van wat hun is overkomen. Geef ze rust, laat ze weten dat ze mogen blijven. Het was voor de SP direct glashelder dat het onverantwoord zou zijn om deze mensen alsnog uit te zetten. Ik vind het jammer dat het zo lang heeft geduurd voordat de minister ook tot dat inzicht is gekomen, maar beter laat dan nooit. Nu kunnen deze overlevenden echt gaan werken aan hun herstel."

Zeven mensen uit de groep overlevenden komen vanwege ernstige criminele antecedenten niet in aanmerking voor een vergunning. De Wit: "Ik kan mij voorstellen dat minister Verdonk deze afweging maakt. Ook wij hebben in onze oproep voor een pardonregeling altijd een uitzondering gemaakt voor mensen die echt een gevaar vormen voor de openbare orde."