Genzyme vergroot fabriekscapaciteit om aan vraag te voldoen

Genzyme

Geel, België 31 augustus 2006 - Genzyme Corporation heeft vandaag bekend gemaakt dat haar fabriekscapaciteit in het nieuwe productiebedrijf voor celkweken in Geel (België) verder wordt uitgebreid door in de komende twaalf maanden 120 nieuwe werknemers aan te nemen. Door uitbreiding van de productiecapaciteit hoopt Genzyme te voorzien in de vraag bij patiënten overal ter wereld naar Myozyme(r) (alglucosidase alfa), een behandelmethode voor de ziekte van Pompe. Tevens wil Genzyme hiermee in de toekomst de groeiende vraag naar haar andere medische producten het hoofd bieden.

Met de uitbreiding komt het totale personeelsbestand op bijna 300 medewerkers. De onderneming gaat ervan uit dat met de investering in de Belgische fabriek een bedrag van meer dan EUR 300 miljoen is gemoeid. Deze fabriek is een van de drie bedrijven die vorig jaar zijn gestart in het kader van Genzyme's productie-uitbreiding.

'De capaciteitsuitbreiding van dit productiebedrijf zal, samen met onze andere bedrijven in Europa, onze wereldwijde infrastructuur in grote mate versterken en is van essentieel belang voor onze toekomstige groei', aldus Mark Bamforth, Senior Vice-President Corporate Operations van Genzyme. 'Onze investering in Geel is een weerspiegeling van onze betrokkenheid bij patiënten met de ziekte van Pompe en stelt ons in staat steeds meer patiënten te helpen met onze innovatieve therapieën.'

Dankzij de personeelsuitbreiding is Genzyme tevens in staat een permanent programma uit te voeren om wettelijke goedkeuring te realiseren voor de vervaardiging in de Belgische fabriek van Campath(r) (alemtuzumab), een monoklonale antistof voor de behandeling van leukemiepatiënten. Genzyme en Schering werken samen aan de ontwikkeling van alemtuzumab voor oncologische en andere indicaties. Schering bezit de exclusieve rechten voor de wereldwijde marketing en distributie van Campath. Het is een van de twee in de handel verkrijgbare producten van Genzyme op oncologisch gebied, een terrein waarop Genzyme's activiteiten groeiende zijn. Alemtuzumab wordt op dit moment tevens klinisch getest als een mogelijke therapie voor multiple sclerose.

De ultramoderne fabriek voor celkweekproductie van therapeutische eiwitten in Geel behoort tot de grootste biotechnologiebedrijven van Europa. De fabriek, waar inmiddels met de bouw van de productiefaciliteit voor Myozyme is gestart, is ontworpen als een fabriek voor uiteenlopende producten op gebied van de suspensie en perfusie van gekweekte zoogdiercellen. De installatie voor het in suspensie brengen van celkweken beschikt over twee bioreactoren met bewegende opslagtanks van elk 10.000 liter en een toepassingsgerichte zuiveringsketen voor de productie van Campath en andere geneeskrachtige monoklonale antistoffen. Naar verwachting zullen de twee perfusiereactoren van elk 4.000 liter en de aparte zuiveringsruimte Genzyme in staat stellen ook in de toekomst te voldoen aan de steeds groter wordende vraag naar Myozyme en naar haar andere in de handel verkrijgbare geneesmiddelen ter behandeling van lysosomale stapelingsziekten. Verwacht wordt dat de fabriek in Geel in 2009 wettelijke goedkeuring verkrijgt voor de commerciële productie van Myozyme.

De fabriek in Geel werd door het Great Places to Work Institute uitgeroepen tot de op drie na beste werkgever van België en staat in 2006 in de Europese top 100.

'De aanzienlijke toename van ons personeelsbestand en de vele nieuwe hightech banen die we in België scheppen, laten duidelijk zien hoe belangrijk we groei en investering in Europa vinden,' aldus Sandra Poole, Vice-President en General Manager van het biotechnologiebedrijf van Genzyme.

Myozyme is een enzymvervangingstherapie voor patiënten met de ziekte van Pompe, een slopende, progressieve en dikwijls dodelijke ziekte waaraan wereldwijd bijna 10.000 mensen lijden. Het middel is de eerste goedgekeurde behandelmethode voor de ziekte van Pompe en een van de eerste voor een erfelijke spieraandoening. Myozyme wordt momenteel geproduceerd in twee fabrieken van Genzyme in de Verenigde Staten. De therapie werd dit jaar in maart in de Europese Unie, in april in de Verenigde Staten en in augustus in Canada goedgekeurd. Genzyme is doende de therapie in andere landen verspreid over de hele wereld te registreren. In Nederland is het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam het nationale expertise centrum op het gebied van de ziekte van Pompe en aldaar wordt de behandeling van patiënten met dit middel gecoördineerd.

Genzyme, een van 's werelds grootste biotechnologiebedrijven, heeft zich ten doel gesteld om het leven van mensen die aan een ernstige ziekte lijden op ingrijpende, positieve wijze te beïnvloeden. Het is dit jaar 25 jaar geleden dat Genzyme werd opgericht. Vanaf 1981 is Genzyme van een kleinschalig bedrijf uitgegroeid tot een veelzijdige onderneming met wereldwijd meer dan 8.500 werknemers en een omzet van USD 2,7 miljard. Genzyme is door FORTUNE uitgeroepen tot een van de '100 Best Companies to Work for' in de Verenigde Staten.

Met vele reeds bewezen producten en diensten, waarmee patiënten in meer dan 80 landen geholpen worden, loopt Genzyme voorop in het streven naar ontwikkeling en toepassing van de meest geavanceerde technologieën op het gebied van de biowetenschappen. De producten en diensten van de onderneming richten zich op zeldzame erfelijkheidsziekten, nierziekten, orthopedie, kanker, transplantatie en immuniteitsziekten, evenals op diagnostisch onderzoek. Genzyme's streven naar innovatie krijgt vandaag een vervolg met een omvangrijk ontwikkelingsprogramma voor genoemde gebieden, alsmede voor hartziekten en andere terreinen waar de medische nood nog niet is gelenigd.

Voor meer informatie over Genzyme: www.genzyme.com.
Voor meer informatie over de fabriek in Geel en de vacatures: www.genzyme.be

x x x x x x x