Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 29 augustus 2006

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 29 augustus 2006. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder 'Stateninformatie'.

Meer aandacht voor probleemgezinnenDe provincie gaat extra investeren in vroegtijdige zorg voor gezinnen met problemen en vroegtijdige hulp aan jonge kinderen die bescherming nodig hebben. Hoe sneller de hulp wordt geboden, hoe groter de kansen voor jongeren zijn. Bureau Jeugdzorg en de jeugdzorgaanbieders gaan intensiever samenwerken met consultatiebureaus, GGD, jeugdgezondheidszorg en gemeenten.Lees het hele persbericht.

Start Deltaplan molensZuid-Holland gaat alles op alles zetten om het beeld van de klassieke molen in het landschap te behouden. Dit moet worden bereikt door uitvoering van een Deltaplan voor molens, overdracht van kennis over instandhouding en restauratie en activiteiten tijdens het Jaar van de Molen in 2007. De provincie telt 240 molens, een kwart van alle molens in Nederland. Het grootste deel daarvan wordt door vrijwilligers beheerd.Lees het hele persbericht.

Ruim baan voor de busGS gaan op 25 plaatsen in de provincie de doorstroming voor de bus verbeteren. Het gaat om het wegwerken van zogenaamd klein leed, zoals de aanleg van een bussluis, het wijzigen van de voorrangssituatie, het aanpassen van een verkeersregelinstallatie en het verlagen van verkeersdrempels. Voor het werk, dat uiterlijk maart 2008 klaar moet zijn, is 1,7 miljoen euro beschikbaar.Lees het hele persbericht met de projectenlijst.

Exploitatie strandpaviljoens bij GoedereedeStatenleden Volmuller en Groenewegen (beiden VVD) hebben schriftelijke vragen gesteld over het gedurende het hele jaar toestaan van strandpaviljoens op het strand bij Goedereede. In het AD Rotterdams Dagblad hebben beide Statenleden aangegeven voorstander te zijn van permanente aanwezigheid van de strandpaviljoens. De vragenstellers willen weten of de suggestie die in het artikel wordt gewekt, dat het GS het bestemmingsplan niet wil goedkeuren, juist is. In de beantwoording geeft het college aan dat in 2003 de gemeenteraad de eerste herziening van dit bestemmingsplan heeft goedgekeurd. Daarin is een regeling opgenomen die het tijdelijke karakter van de strandpaviljoens opheft en permanente aanwezigheid toestaat. GS hebben op 15 juni 2004 goedkeuring onthouden aan deze regeling, omdat deze regeling ook de uitbreiding van de paviljoens mogelijk maakt en dat is volgens het college ongewenst. In dit besluit is expliciet aangegeven dat het college kan instemmen met het principe van exploitatie gedurende het hele jaar. Op 17 januari 2006 is het beleidsplan Groen Water en Milieu vastgesteld. In dit plan staat dat als een badplaats in of direct achter de waterkering ligt de strandpaviljoens het hele jaar kunnen worden geëxploiteerd. Bij het nieuw te nemen besluit moeten deze uitgangspunten meegenomen worden.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2037 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nl onder het kopje 'Stateninformatie'.

Populatie muskusratten en beverratten afgenomenUit de halfjaarrapportage Muskusrattenbestrijding 2006 blijkt dat de maatregelen die in 2004 samen met de Zuid-Hollandse waterschappen zijn getroffen duidelijk effect hebben. Het aantal vangsten per velduur is ten opzichte van dezelfde periode in 2005 gedaald van 0,89 naar 0,51. Dat er minder muskusratten zijn gevangen met hetzelfde aantal vanguren betekent dat er minder ratten zijn. De populatie is dus afgenomen. Hetzelfde geldt voor de populatie beverratten. Ondanks een forse stijging van het aantal vanguren ten opzichte van 2005 zijn de vangsten in 2006 gedaald van 366 beverratten in de eerste helft van 2005 naar 125 in dezelfde periode van 2006.

Verleende subsidies

Aan de Stichting Ondernemersklankbord te Den Haag is een incidentele subsidie verleend van 48.000 euro voor de uitvoering van het actieprogramma ondernemerschap Aan project "Nationaal Landschapscentrum onderdeel: Exposities" is een subsidie toegekend van 160.000 euro op grond van de EU-regeling Leader+ Last onder dwangsomBij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen.

Aan de volgende bedrijven is een last onder dwangsom opgelegd:

Odfjell Terminals (Rotterdam) B.V. te Botlek-Rotterdam wegens overtreding van de Wet milieubeheer K. de Graaff en Zn. BV te Nieuwerkerk aan den IJssel wegens vervoer van afvalstoffen zonder volledig en juist ingevulde begeleidingsbrief