Ingezonden persbericht


Nieuwsbrief Productschap Diervoeder31 augustus 2006

Van Geel wil bijproducten levensmiddelenbedrijven voor diervoeder uit Afvalstoffenwet

Bijproducten van levensmiddelenbedrijven die verwerkt worden tot diervoeder, moeten niet langer als afval worden beschouwd. Daar gaat staatssecretaris Van Geel van VROM zich sterk voor maken, zo schrijft de bewindsman aan het Productschap Diervoeder (PDV). Van Geel honoreert daarmee een eerder verzoek van het PDV.

Het PDV ziet de opstelling van staatssecretaris Van Geel als een grote stap voorwaarts voor de erkenning van deze producten, zoals bietenpulp en kaaswei. Deze zijn mede door de hoge voederwaarde uitstekend geschikt als diervoeder. Onder de Europese regels worden deze bijproducten van levensmiddelenbedrijven naast diervoeder ook als afvalstof beschouwd. De kwalificatie van afvalstof is niet terecht en is ook slecht voor het imago van deze producten, meent het PDV. Het schap probeert al heel lang waardevolle en veilige bijproducten van levensmiddelenbedrijven buiten de Kaderrichtlijn Afvalstoffen te krijgen. De Diervoederhygiëneverordening - van kracht sinds 1 januari jl. - lijkt nu uitkomst te bieden. Levensmiddelenbedrijven kunnen zich op basis van deze verordening laten registeren. Voor geregistreerde bedrijven is vervolgens de Kaderrichtlijn Afvalstoffen niet van toepassing te verklaren. Van Geel meldt nu dat Nederland zich daar in Brussel sterk voor gaat maken.

In dezelfde brief geeft de staatssecretaris van VROM tevens aan om dezelfde werkwijze aan te willen houden bij de Wet Milieubeheer. Zijn ministerie voert daartoe momenteel met het ministerie van LNV een onderzoek uit. Zodra dat onderzoek resultaat oplevert, zal VROM met het PDV en de betrokken bedrijven uit de agro-, fermentatie- en genotsmiddelenindustrie overleg voeren over het vervolg.