Provincie Overijssel

Twee megawinkels teveel langs Twentse grens

De ontwikkeling van twee grote factory outlet centra in Duitsland is niet goed voor de detailhandelsstructuur in Twente. Deze boodschap geven Gedeputeerde Staten af aan de deelstaat Nordrhein-Westfalen. Gedeputeerde Theo Rietkerk (Ruimte en Milieu): âWij zijn met de gemeente Enschede van mening dat er enerzijds ruimte moet zijn voor een gezonde concurrentie tussen Europese regioâs. De IKEA in Hengelo draait bijvoorbeeld ook voor een aanzienlijk deel op Duitse klanten. Maar anderzijds mag de detailhandelsstructuur in de Twentse steden niet ontwricht worden.â

Een factory outlet center is een concentratie aan winkels waar fabrikanten en handelaren partijen goederen (meestal sport- en merkkleding) tegen hoge korting verkopen aan consumenten. De deelstaat Nordrhein-Westfalen heeft de provincie Overijssel om advies gevraagd over initiatieven voor dit type centra in Gronau, net ten oosten van Enschede en circa 15 kilometer oostelijker, in Ochtrup.

In Nederland zijn twee factory outlet centra actief, in Lelystad (Batavia Stad) en Roermond, en een derde is in ontwikkeling (Roosendaal). Hiermee is volgens distributieplanologisch onderzoek de Nederlandse markt verzadigd. Gedeputeerde Staten zijn van mening dat de ontwikkeling van een factory outlet center in de Duitse grensstreek een welkome aanvulling kan zijn op het winkelaanbod in de regio en de regionale economie kan versterken. GS en de gemeente Enschede vinden het echter niet logisch en ook ongewenst om net over de grens met Twente, op korte afstand van elkaar twee van deze factory outlet centra te ontwikkelen. In de factory outlet centra worden voornamelijk kleding en schoenen verkocht, dit zijn ook de belangrijkste binnenstadsbranches voor de grote Twentse grensgemeenten zoals Enschede, Hengelo, Almelo en Oldenzaal. Twee van dergelijke factory outlet centra in de Duitse grensstreek zullen naar verwachting een negatief effect hebben op de economische vitaliteit van de Twentse binnensteden.

De provincie Overijssel en de gemeente Enschede hebben overigens waardering voor de wijze waarop zij door de diverse Duitse overheden zijn geïnformeerd. Dit geldt ook voor de plannen en voor de grondige en uitgebreide distributieplanologische onderzoeken die zijn verricht naar de effecten van deze plannen op de detailhandelsstructuur in Overijssel.

Nieuwsredactie@overijsel.nl