D66

D66 heeft zich verzet tegen de handelswijze van Minister Wijn van economische Zaken om de subsidies aan Schone energie stop te zetten. De nieuwe CDA minister van EZ heeft hiertoe in Augustus besloten omdat Nederland de doelstelling van 9% duurzame energie in 2010 zou halen. D66 wil juist meer investeringen in duurzame energie en teruglevergarantie van zonne-energie.

D66-Kamerlid Boris van der Ham: Het is ridicuul om de ambitie te leggen bij 9% duurzame energie. Dat is slechts een begin. Om het milieu te sparen en minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen is er veel meer nodig. Deze nieuwe minister van Economische Zaken is kortzichtig. Van der Ham gaf in het debat met de minister aan dat Nederland in Europa door deze maatregel achterblijft in de ontwikkeling naar een duurzame energie-economie.

De onmiddellijke afschaffing van de energiesubsidies zorgen voor grote financiële problemen bij ondernemers in duurzame energieproductie. Van der Ham: Ik heb veel brieven gekregen van mensen die in het vooruitzicht van ondersteuning flink geïnvesteerd hebben in installaties voor duurzame energieproductie. Het is onbestaanbaar dat deze mensen niet eens gebruik kunnen maken van een overgangsregeling tot een nieuwe regeling wordt gestart D66 dient samen met andere leden van de oppositie een voorstel in om zon overgangregeling af te dwingen.

Van der Ham wil ook dat minister Wijn haast maakt met het onderzoeken van een teruglevergarantie voor mensen zonne-energie. Deze regeling wordt al toegepast in Spanje en Duitsland en is zeer succesvol. Ook pleitte Van der Ham voor een regeling die zorgt dat het gebruik van biomassa uit onduurzaam geproduceerde palmolie niet door de overheid wordt gesubsidieerd.

Hier leest u Wat nodig is.., het D66-duurzame energiemanifest geschreven door Van der Ham

31-8-2006 16:50