Ingezonden persbericht


Utrecht, 31 augustus 2006

Opvangcentrum voor konijnen en knaagdieren in Utrecht

Mensen die konijnen of knaagdieren willen aanschaffen, kunnen vanaf september terecht bij het nieuwe opvangcentrum van Dierenbescherming afdeling Utrecht Amersfoort e.o.. Met de oprichting van het centrum, dat de naam 'Knaag & Ko' gaat dragen, lost de afdeling een toenemend capaciteitsprobleem in haar opvang op. In het centrum zullen alle direct herplaatsbare konijnen en knaagdieren worden gehuisvest.

Tot nog toe bood Dierenbescherming Utrecht bij vrijwilligers thuis opvang aan thuisloze en hulpbehoevende konijnen en knaagdieren. Het gaat bijvoorbeeld om dieren die door hun eigenaar op straat zijn achtergelaten, afkomstig zijn uit inbeslagnames of door de eigenaar aan de opvang zijn afgestaan. Vaak zijn de dieren ziek of verzwakt. Bij de Dierenbescherming krijgen ze onderdak, verzorging en zo nodig een medische behandeling. Uiteindelijk worden ze herplaatst bij een nieuwe eigenaar.

Omdat het aantal op te vangen dieren de laatste jaren fors is gestegen, is opvang bij vrijwilligers thuis echter niet meer toereikend. Kreeg Dierenbescherming Utrecht in het jaar 2000 nog 117 konijnen en knaagdieren binnen, in 2005 waren dat er 591. Een capaciteitsuitbreiding was daardoor noodzakelijk. Het nieuwe opvangcentrum biedt onderdak aan 60 konijnen, rond de 15 cavia's en een twintigtal kleine knaagdieren zoals hamsters, gerbils, ratten en muizen. Dieren die nog niet herplaatsbaar zijn, bijvoorbeeld in verband met ziekte of een mogelijke zwangerschap, zullen nog wel bij vrijwilligers thuis worden opgevangen.

Een bijkomend voordeel is dat bezoekers in het centrum alle beschikbare dieren bij elkaar kunnen zien. Ook is er veel informatie beschikbaar over de dieren en hun verzorging, onder meer in de vorm van folders. Het centrum zal tevens op kleine schaal pensionmogelijkheden bieden voor mensen die tijdelijke verzorging zoeken voor hun konijnen of knaagdieren.

Knaag & Ko is drie dagdelen per week open voor publiek. Er staan dan medewerkers klaar om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden en bezoekers te helpen bij het vinden van een passend huisdier. De Dierenbescherming stelt wel voorwaarden bij herplaatsing, zoals minimale huisvestingseisen. Bovendien worden konijnen en knagers uitsluitend per twee geplaatst, of bij een al aanwezig soortgenootje, omdat het sociale dieren zijn.

Bezoekadres Knaag & Ko:
Californiëdreef 19, Utrecht

Openingstijden:
Woensdag 13.30 - 16.30 uur
Donderdag 17.00 - 20.00 uur
Zaterdag 10.00 - 13.00 uur
Tevens op afspraak



Ingezonden persbericht