Gemeente Rotterdam

Nr. 156
31 augustus 2006

Start schuldenspreekuur op Albeda College

Meer voorlichting over voorkomen schulden

De gemeente Rotterdam stelt met het traject schuldhulpverlening mensen in staat om uit de schuldenproblematiek te komen. Daarnaast zet de gemeente ook in op het voorkomen van schulden. Als onderdeel hiervan wordt door de Kredietbank Rotterdam (KBR) de samenwerking met de ROC's uitgebreid. In het nieuwe schooljaar opent de Kredietbank een spreekuur voor studenten van de ROC's. Met het Albeda College zijn hier al concrete afspraken over gemaakt. Het college van bestuur van Zadkine heeft ook positief gereageerd op het aanbod om voorlichting te geven over het voorkomen van schulden.

Naast een spreekuur op twee middagen bij het Albeda College (op twee verschillende locaties) zullen in het komende schooljaar ook zo'n 40 tot 50 voorlichtingslessen worden gegeven. Dit lespakket is door de Kredietbank Rotterdam (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ontwikkeld. Medewerkers van de Kredietbank Rotterdam geven tijdens de spreekuren advies en voorlichting en kunnen ook studenten die in de problemen zijn gekomen helpen. Bij de voorlichting wordt onder andere ingegaan op zaken als inkomensbeheer en het huishoudboekje. Voor de individuele gevallen zal een apart spreekuur ingericht worden, zodat privacy is gewaarborgd.

Het initiatief tot de intensivering van de samenwerking kwam van het Albeda College. Zij hebben de gemeente gevraagd naar meer ondersteuning bij het aanpakken van maatschappelijke problemen. Hoewel het belangrijkste doel van de voorlichting preventie is, speelt op de achtergrond het terugdringen van schooluitval.

Verantwoordelijk wethouder Jantine Kriens, Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang: "We zijn enkele maanden geleden begonnen om meer bekendheid te geven aan schuldhulpverlening. Daarnaast is het voorkomen van schulden natuurlijk heel erg belangrijk. Vandaar dat ik het een goede zaak vind dat de samenwerking met het Albeda College en Zadkine echt concreet gestalte krijgt."

noot voor de redactie/