Artsen zonder Grenzen


Hulp aan Libanon bijna afgerond

31/08/2006 16:08 -- Artsen zonder Grenzen is haar werk in Libanon aan het afronden. Nu er een staakt-het-vuren is kan de Libanese gezondheidszorg het werk langzaam weer zelf aan. We blijven de situatie wel volgen voor het geval onze hulp weer nodig is.

De eerste teams van Artsen zonder Grenzen gingen op 20 juli aan de slag, een week na het begin van het conflict. Al snel boden 37 internationale en 63 Libanese medewerkers hulp in het zuiden, in de westelijke kustplaatsen Tyrus en Sidon, in Beiroet en omgeving en in de noordelijke Beka-vallei. Een team in Syrië hielp bij de opvang van Libanese vluchtelingen bij de hoofdstad Damascus.

Voordat de wapenstilstand op 14 augustus inging, richtten onze teams zich vooral op medische noodhulp, de aanvoer van hulpgoederen en ondersteuning van de bestaande (lokale) gezondheidszorg. We zorgden voor mobiele klinieken, voerden medicijnen en medische materialen aan en verdeelden onder meer dekens, matrassen, toiletartikelen, kooksets, babyvoeding etc. onder de zwaarst getroffenen. Verder zorgden we daar waar nodig ook voor schoon drinkwater.

Na 14 augustus richtten we ons vooral op zorg voor de mensen die massaal terugkeerden naar hun dorpen en de mensen die in die dorpen waren achtergebleven . Met de wapenstilstand werden ook gebieden toegankelijk die onbereikbaar waren geweest door de gevechten, zodat onze teams medische zorg konden bieden aan mensen die tijdens de gevechten afgesneden waren geweest van de buitenwereld. De lokale klinieken werden bevoorraadt en de uitgeputte medische voorraden in de opvanggebieden werden aangevuld.

In totaal kregen 60.000 ontheemden in Libanon en 3.500 vluchtelingen in Syrië noodhulp van Artsen zonder Grenzen. In totaal stuurden we 300 ton medische en andere noodhulpgoederen naar Libanon. Alle activiteiten werden gefinancierd met publieksdonaties.

Kindersterfte Angolese regio Xa-Muteba onacceptabel hoog -- datum: