Ingezonden persbericht


Utrecht, 31 augustus 2006

Sw/88

Noodkap voor zes bomen in Utrecht

Tijdens een periodieke controle van de gemeente Utrecht (Visual Tree Assesment) is gebleken dat zes bomen in Overvecht, Majella Park, Kanaleneiland en de binnenstad met spoed moeten worden gekapt. De bomen zijn onder andere aangetast door zwammen en hebben stamvoetrotting en ingerotte plaktakverwondingen. Daardoor zijn de bomen instabiel en kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. De bomen zijn al weg of worden deze week nog gerooid. De meeste bomen worden in het najaar vervangen. Op sommige plaatsen kunnen geen nieuwe bomen worden geplaatst vanwege het gebrek aan licht tussen de bestaande bomen. Een jonge boom zou het niet overleven.


- Carnegiedreef/hoek Gambiadreef.

Een acacia met een stamdoorsnede van 45 cm heeft een geheel doorgerotte stamvoet.


- Argentiniëdreef voor nummer 133/Rio Negrodreef in het gazon. (nieuwe boom)

Een Hollandse Iep met een stamdoorsnede van 45 cm. De stamvoet is op maaiveldhoogte ingerot, hierdoor is de boom scheefgezakt. (nog niet bekend)


- Keulsekade ter hoogte van nummer 98, naast de Spinozabrug in de groenstrook.

Een Canadese Populier met een stamdoorsnede van 145 cm heeft een zware mechanische kroonbelasting. Ook heeft deze boom een zware bastafsterving op maaiveldhoogte. Mechanische kroonbelasting is een zware belasting aan gewicht in de kroon in combinatie met slechte takaanhechtingen, takken breken af en vallen op de rijweg en het fietspad. (geen nieuwe boom)


- Cremerstraat 253 op het terrein van een buurthuis.

Deze zware populier met een stamdoorsnede van 1 meter staat scheef en is op maaiveldhoogte aangetast door de Dikrandtonderzwam. Boom wordt hierdoor instabiel en breekt op maaiveld af. (geen nieuwe boom)


- Trumanlaan ter hoogte van nummer 13 in de groenstrook.

Een Amerikaanse Eik met een stamdoorsnede van 85 cm is op maaiveldhoogte rondom de stamvoet aangetast door de Reuzenzwam. Daarnaast hangt er een zware plaktak richting de rijweg. Boom wordt instabiel en breekt op het maaiveld af. (geen nieuwe boom)


- Langs de muur van de Sterrewacht (Zonnenburg) aan de kant van de Stadsbuitengracht.

Een Rode Beuk met een stamdoorsnede van 70 cm is in de stamvoet en de wortels voor 75% aangetast door de Reuzenzwam. Boom wordt windgevoelig en kiept dan richting de muur van de Sterrewacht. (nieuwe boom)

Visual Tree Assessment

Onderdeel van de zorgplicht voor bomen van de gemeente vormt de periodieke controle op zichtbare gebreken. Deze controle heet de VTA (Visual Tree Assessment). Bij deze methode wordt visueel naar symptomen gezocht die veroorzaakt kunnen zijn door gebreken in het hout, zoals (parasitaire) zammen, scheuren in het hout, holtes, verdikkingen en dergelijke. In Utrecht keurt de gemeente alle bomen vanaf een leeftijd van acht jaar. Het doel is te voorziene schade (door bomen veroorzaakt), te voorkomen. De gemeente kan zo tijdig onveilige situaties bij bomen lokaliseren en het gevaar wegnemen door de bomen weer in goede conditie te brengen. Soms zijn de geconstateerde gebreken echter zo ernstig dat duurzaam handhaven niet meer mogelijk is en de veiligheid in het geding is. Alleen in dergelijke gevallen moeten bomen acuut worden veilig gezet of gekapt.



Ingezonden persbericht