Gemeente Rotterdam


---
31 augustus 2006

Wethouder Kaya presenteert nieuw sport- en integratieprogramma voor Antilliaanse Rotterdammers

Met een honkbalwedstrijd tussen Antilliaanse politieagenten en deelnemers aan het (re-)integratie programma voor Antilliaanse Rotterdammers is officieel het ARtillian Spring Camp gestart. Wethouder Kaya gaf het startschot door de eerste bal te werpen in het voorprogramma van de wedstrijd Sparta/Feijenoord en DOOR Neptunes.

Integratietraject
ARtillian Spring Camp is een sport- en integratietraject voor Rotterdamse Antillianen. ASC is gericht op Antilliaanse jongeren die niet op school zitten en geen werk hebben. Doelgroepen zijn o.a. risicojongeren, tienermoeders en (ex-)gedetineerden. ASC is onderdeel van het Actieprogramma Antillianen en valt onder de aanpak om de Antilliaanse gemeenschap in Rotterdam betere kansen te bieden in de samenleving.

Teamspirit
Wethouder Kaya gaf voorafgaand aan het startschot aan het geweldig te vinden om voor één moment een 'Rookie', zoals de spelers van ASC zich noemen, te zijn. 'Uiteraard spelen jullie om te winnen en de bedoeling is dat jullie dat de rest van jullie leven ook blijven doen. Ik heb inmiddels door dat er hele strenge spelregels gelden en dat samenwerking en teamspirit van het grootste belang zijn.'

Trainen voor werk of opleiding
Op dit moment zij er 39 deelnemers in verschillende fasen van begeleiding. ASC streeft er naar dat circa 120 deelnemers er in de komende 7 maanden voor gaan. De bedoeling is dat ongeveer twee derde van de deelnemers na het trainingsprogramma werk of een opleiding hebben gevonden. De werving van deelnemers komt tot stand door aanmelding vanuit de Antilliaanse gemeenschap, de politie, Antillianenregisseurs, jongerenwerkers en gemeentelijke instanties zoals SoZaWe en het Jongerenloket.

Bekende sporters doen mee
De wetten en gebruiken van honk- en softbal (de meest populaire sport op de Antillen) worden gebruikt voor het werken in teamverband, discipline aan te leren, de zelfredzaamheid en de weerbaarheid van de deelnemers te vergroten. Daarmee wordt de kans op werk en/of op het vinden van een passende baan groter. In de wintermaanden wordt het programma ook op andere sporten gericht. Landelijk bekende Rotterdamse sporters hebben zich verbonden aan ASC. Zoals Raily Legito (honkbal), Deborah Gravestijn (Judo)en Marco Klok (volleybal). Ook Rotterdammers van Antilliaanse komaf zetten zich in, waaronder de Antilliaanse politiemensen.

Rookies en Double Play Friends
De deelnemers aan het trainingsprogamma, dat 20 weken duurt en wekelijks een inzet van vijftien uur vraagt, worden Rookies genoemd. Rookie is bij alle Amerikaanse sporten de naam voor jonge talentvolle sporters. Er worden in het traject meer sporttermen gebruikt zoals Double Play Friends. De double play betekent bij honkbal dat met één geslagen bal, twee outs worden gescoord door middel van een strakke samenwerking tussen de spelers op het veld. Een Double Play Friend binnen het ASC is een aan een Rookie gekoppelde persoonlijke mentor, een 'buddy' die met de coaches samenwerkt bij de begeleiding van een Rookie. Iemand waar een Rookie altijd terecht kan voor een persoonlijk gesprek over zijn voortgang.

noot voor de redactie/