Socialistische Partij

Van Bommel wil snel einde aan wereldwijd condoomtekort

31-08-2006 * SP-Kamerlid Harry van Bommel wil dat minister Van Ardenne (CDA, Ontwikkelingssamenwerking) meer geld en energie steekt in het opheffen van het wereldwijde condoomtekort, om zodoende de verspreiding van aids tegen te gaan. Tijdens het AIDS Vaccine `06 congres dat momenteel in Amsterdam wordt gehouden bleek dat wereldwijd per jaar een tekort is van vijftien miljard condooms.

Van Bommel Van Bommel: "Het is niet de eerste keer dat ik bij de minister aandacht vraag voor dit onderwerp. Op eerdere vragen over een tekort antwoordde de minister dat een te lage productie van condooms haar onwaarschijnlijk leek. Volgens haar moesten de oorzaken gezocht worden in financiële drempels en stigmatisering. Nu blijkt dus dat er wel degelijk simpelweg sprake is van een te lage productie."

Volgens Van Bommel is het snel opheffen van het condoomtekort van essentieel belang. Alleen al ten zuiden van de Sahara sterven in Afrika jaarlijks 2 miljoen mensen aan de gevolgen van aids. Ook de verliezen in termen van economische groei zijn gigantisch, aids remt de economische groei jaarlijks met zo'n 0,9 tot 1,5 procentpunt. Van Bommel: "Willen we dat ontwikkelingslanden en vooral zuidelijk Afrika uit het slop komt, dan zal het Westen flink moeten investeren in de millenniumdoelstellingen en dan met name in de bestrijding van HIV en aids."