Socialistische Partij

Geen ja tegen JSF - en zeker niet vóór de verkiezingen!

31-08-2006 * SP-Kamerlid Krista van Velzen heeft voorgesteld besluiten over de aanschaf van de JSF uit te stellen tot na de verkiezingen. De SP is geen voorstander van de aanschaf van dit gevechtsvliegtuig maar vindt het bovendien - zwak uitgedrukt - bijzonder ongepast van het rompkabinet Balkenende om met steun van de LPF een dergelijk besluit er nog even snel door te willen drukken vlak voor de verkiezingen.

Van Velzen Als het aan de Amerikaanse regering ligt moet Nederland vóór 6 december de knoop doorhakken over de aanschaf van de omstreden gevechtsvliegtuigen. Van Velzen: "Dergelijke deadlines blijken in de praktijk nooit zo hard te zijn. Netjes wachten dus tot na de verkiezingen en een nieuwe ministersploeg niet opzadelen met een peperdure handtekening."

Vorige week liet de regering in antwoord op Kamervragen van Van Velzen weten dat een beslissing op korte termijn noodzakelijk is, maar dat met dit besluit "uitdrukkelijk géén Nederlandse verplichting tot het kopen van enig vliegtuig" wordt aangegaan. Zulke verplichten zouden in de vorm "van jaarlijkse bestellingen plaats moeten vinden". Van Velzen: "De regering moet snel beslissen van de Amerikanen en heeft daarom besloten net te doen alsof het geen echte beslissing is. Het is een vorm van buitengewoon onverantwoord bestuur en een bewijs van slippendragerij van de Amerikaanse verlangens. We moeten alles op alles zetten om te voorkomen dat dit peperdure project doorgaat. We kunnen die honderden miljoenen veel beter elders gebruiken, bijvoorbeeld voor onderwijs, zorg en veiligheid."