Inspectie Verkeer en Waterstaat


31 augustus 2006: Proef met digitaal toezicht taxibranche

De Inspectie Verkeer en Waterstaat is vandaag van start gegaan met een proef voor digitale kentekenherkenning op diverse taxistandplaatsen in Rotterdam.

De digitale scanners worden geplaatst bij een aantal belangrijke standplaatsen: Coolsingel, Gooilandsingel, Eendrachtsplein, Prins Alexanderlaan en het Centraal Station. De overige standplaatsen en uitgaansgelegenheden kunnen te maken krijgen met een mobiele scanner in een voertuig van de inspectie.

De scanners kunnen geen bewegende beelden vastleggen maar registreren uitsluitend alle passerende taxikentekens. Op die manier krijgen de inspectie en de gemeente Rotterdam een beeld van de omvang en karakteristiek van de Rotterdamse taximarkt. De gegevens kunnen worden gebruikt om relaties te leggen met andere bestanden zoals die van de RDW, de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst.

De pilot loopt tot en met december 2006. Zolang de pilot loopt zullen de resultaten niet voor inspectiedoeleinden worden gebruikt. Als de proef succesvol verloopt, kan de inspectie digitale kentekenherkenning inzetten als handhavingsinstrument. Hierdoor kan het toezicht op het taxivervoer op een effectieve en efficiënte manier worden ingevuld. Van een meer gericht toezicht zullen de ondernemers en chauffeurs die zich aan de regelgeving houden profijt hebben.

31-8-2006 Inspectie Verkeer en Waterstaat. Privacy statement