MINBZK: reactie Remkes op uitspraak Hof in AIVD-Telegraaf-zaak

Ministerie bzk

http://www.minbzk.nl

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft kennis genomen van de uitspraak van het Gerechtshof in de hoger beroepszaak van de Staat tegen de Telegraaf.

Het hof is van oordeel, dat het onderzoek naar het lek binnen de AIVD de nationale veiligheid betreft en dat daarmee gewichtige belangen van de Staat in het geding zijn. Voor een dergelijk onderzoek geeft de wet de AIVD de mogelijkheid om bijzondere bevoegdheden aan te wenden onder bepaalde voorwaarden, ook jegens journalisten; de AIVD mag volgens de rechter dus journalisten afluisteren.

Het is volgens het hof uiteindelijk aan de onafhankelijke Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) om te oordelen over de rechtmatigheid van het operationele AIVD-onderzoek.

Verder had de rechter in kort geding bepaald dat de verkregen informatie moest worden vernietigd. Het hof heeft nu bepaald dat dat niet hoeft.

De minister bestudeert de uitspraak verder.

De minister is nog in afwachting van het rapport van de onafhankelijke Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Minister Remkes heeft deze onafhankelijke commissie op 21 juni jl. gevraagd de rechtmatigheid van het onderzoek van de AIVD naar het lek te beoordelen. De onafhankelijke commissie heeft - in tegenstelling tot de civiele rechter - onbeperkt toegang tot alle relevante feiten en documenten. Het is niet bekend wanneer de onafhankelijke commissie met haar conclusies komt. Het openbare rapport zal de minister aan de Tweede Kamer sturen.


Noot voor de redactie,