Gemeente Utrecht

Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht
|31 augustus 2006                  |Postbus 16200                              |
|                                  |3500 CE  UTRECHT                           |
|                                  |Telefoon: (030) 286 11 32                  |
|                                  |Fax: (030) 286 11 43                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |

'Kom op voor Jezelf' maakt kinderen weerbaarder

Dit schooljaar lessen voor bijna 600 leerlingen in Utrecht

De lessen 'Kom op voor Jezelf" beginnen deze week weer op verschillende basisscholen in Utrecht. Drie maanden lang gaan kinderen uit de groepen 7 of 8 een uur per week aan de slag om weerbaarder worden. De volgende onderwerpen kunnen aan bod komen: stevig staan, uitstraling, trots zijn op jezelf, grenzen van jezelf en anderen, pesten, groepsdruk, loverboys, hulp geven en vragen, kindermishandeling en hoe om te gaan met vreemden. In totaal doen dit schooljaar 21 scholen mee aan het programma van de gemeente Utrecht. Er worden bijna zeshonderd leerlingen bereikt.

Scholen en ouders betrokken
De scholen werken intensief samen met de trainers van de GG&GD. In de lessen is veel ruimte voor spel, rollenspellen en technieken om jezelf te verdedigen. De meisjes en jongens krijgen gescheiden les omdat er dan meer veiligheid en openheid is en omdat er wat verschillen zijn in de inhoud van de lessen. Ook de ouders worden betrokken door middel van schriftelijke informatie, een ouderavond en het bijwonen van de examenles. Het is nu het twaalfde jaar dat deze lessen worden gegeven. Rinda den Besten, wethouder Jeugd en onderwijs, vindt 'Kom op voor Jezelf' heel belangrijk: "Kinderen worden steeds vaker slachtoffer van gedrag dat zij niet prettig vinden of dat hen erg beschadigt. Ze kunnen daar de rest van hun leven onder lijden. Zeker in deze tijd moeten kinderen weerbaar zijn, nee kunnen zeggen en om hulp durven vragen. Het is heel goed dat ze hierover lessen op school krijgen."

Relationele en seksuele vorming
Naast 'Kom op voor Jezelf' vraagt de gemeente Utrecht aandacht voor een ander onderdeel van weerbaarheid: Relationele en seksuele vorming (RSV). In de afgelopen tijd zijn door de GG&GD al verschillende school- en jeugdwerkteams getraind in het geven van deze lessen. Naast feitelijke -technische- seksuele voorlichting, wordt de nadruk ook vooral gelegd op het leren praten over seksualiteit en intimiteit, over relatievormen, grenzen en over respect voor jezelf en anderen.

Komend jaar zal extra aandacht worden besteed aan het speciaal onderwijs. Deze kinderen hebben vaker dan andere kinderen te maken met voor hen ongewenst (seksueel) gedrag, zo blijkt uit onderzoek.
De gemeente Utrecht en de scholen willen met de weerbaarheidsprogramma's kinderen hiervoor minder kwetsbaar maken.

Week van de Lentekriebels
In maart 2007 kunnen scholen weer gaan oefenen met Relationele en seksuele vorming tijdens de 'Week van de Lentekriebels'. Deze landelijke actieweek heeft tot doel de scholen (leerkrachten, leerlingen en ouders) op een speelse wijze kennis te laten maken met deze vorming. De scholen die vorig jaar hebben deelgenomen, waren vooral enthousiast over het feit dat zij alle vrijheid hadden om een eigen RSV-programma te maken. De gemeente Utrecht zal de scholen hiervoor benaderen en de deelnemende scholen begeleiden. De GG&GD werkt hierin samen met de Pabo's in de stad en de Dienst Educatieve Ondersteuning van de gemeentebibliotheek: pabostudenten worden getraind door de GG&GD en maken vervolgens lesprogramma's die door scholen gebruikt kunnen worden bij hun RSV-lessen.

Meer informatie over weerbaarheid is te vinden op de site www.weerbaarheid.gggd.nl

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, Sylvia Borgman, telefoon 030-286 10 55.

---- --