Time : 14:39:42
Date : 30 August 2006
Sender Name: Pfizer

TOEGANKELIJKHEID, DEELNEMEN AAN HET NEMEN VAN BESLISSINGEN IN DE GEZONDHEIDSZORG EN DE IMPACT VAN HET BELEID - WAT PATIËNTEN ECHT WILLEN

Tijdige toegang tot de beste behandelingen en informatie, deelnemen aan de beslissingen zowel op individueel als beleidsniveau - Een nieuwe studie maakt de topprioriteiten en belangen van patiënten over heel Europa, Canada en daarbuiten bekend

Genève, woensdag 30 augustus 2006: De Internationale Vereniging van Patiëntenorganisaties (International Alliance of Patients' Organizations, IAPO) heeft vandaag de resultaten bekend gemaakt van een nieuwe studie over het beeld van de gezondheidszorg bij leden van patiëntenorganisaties in 10 EU-lidstaten, in Canada en Nigeria blijkt een sterk gemeenschappelijk standpunt over de noden en belangen van de leden met betrekking tot de gezondheidszorg die op dit moment wordt verstrekt en wordt een nood aan verschuiving naar een meer patiëntgerichte aanpak gesignaleerd. De resultaten werden vandaag voorgesteld door IAPO op de internationale conferentie 'Geneva Forum: Towards global access to health (naar wereldwijde toegang tot gezondheid)'.

Jo Harkness, Directeur Beleid en Buitenlandse Zaken van IAPO, die de resultaten in Genève voorstelde, zegt: 'Patiëntgerichte gezondheidszorg, waarbij de systemen specifiek ontworpen zijn met het oog op de noden en voorkeuren van de patiënten, kan de meest kostefficiënte en geschikte manier zijn om de resultaten van de gezondheidszorg voor patiënten overal ter wereld te verbeteren. Gezamenlijke acties om maatregelen, die deze aanpak weergeven, te ontwikkelen en toe te passen, zijn cruciaal. IAPO vraagt de steun en de medewerking van de overheid, de beleidsvormers in de gezondheidszorg, de industrie en de artsenorganisaties om een proactieve houding aan te nemen'.

Het onderzoek heeft willekeurig gepeild bij 1200 leden van patiëntenorganisaties in 12 landen. Er werden drie terugkerende thema's vastgesteld in de resultaten over de verschillende regio's. Deze tonen een gedeelde bezorgdheid aan over de toegankelijkheid van informatie over geïndividualiseerde behandeling en gezondheid.

Tijdige toegankelijkheid tot de beste behandeling en informatie

Tijdige toegankelijkheid tot de beste medicijnen en informatie is een van de belangrijkste bekommernissen van patiënten en patiëntenorganisaties. 98 % van de ondervraagden gaat ermee akkoord dat 'toegang tot de meest efficiënte medicijnen, wanneer u die het hardst nodig heeft, essentieel is, aangezien timing zo belangrijk is bij de preventie van ziektes'. Hetzelfde percentage is eveneens akkoord over de nood aan betere toegankelijkheid van accurate, relevante en begrijpelijke informatie om de patiënten en gezondheidszorgverstrekkers te helpen een goed geïnformeerde beslissing te nemen.

Recht om mee te beslissen op individueel patiëntniveau

De resultaten tonen eveneens aan dat 95 % van de leden van de patiëntenorganisaties het recht vragen om als partners te mogen deelnemen aan het nemen van beslissingen omtrent gezondheidszorg, die hun leven beïnvloeden. Hetzelfde aantal leden is van mening dat patiënten het fundamentele recht hebben op patiëntgerichte gezondheidszorg die hun individuele noden, voorkeuren en waarden respecteert. Als de artsen ontlast worden van bureaucratische beperkingen, dan zal dit volgens hen een sterke relatie arts-patiënt toelaten en zo leiden tot de beste behandeling voor ieder individu. 89 % van hen betwist de 'eenzelfde maat voor iedereen'-houding tegenover medicijnen, aangezien iedere patiënt anders reageert op medicijnen, afhankelijk van zoveel factoren, inclusief gezondheid, leeftijd en lichamelijke gesteldheid - artsen zijn opgeleid om al deze factoren te beoordelen en de beste beslissing te nemen voor iedere individuele patiënt.

Betrokkenheid van de Patiënt bij het Beleid

Een derde trend die steeds belangrijker wordt en die in de studie werd aangetoond, is een sterk geloof in het vergroten van de betrokkenheid van de patiënten als partners bij het maken van het beleid inzake gezondheidszorg dat hun leven beïnvloedt. Of dit gebeurt door directe betrokkenheid in wetgevende procedures en besprekingen van de overheid of via derden zoals
patiëntenorganisaties, de overgrote meerderheid staat achter de deelname van patiënten aan de besluitvorming in de gezondheidszorg zodat ervoor gezorgd kan worden dat dit beleid de noden van de patiënten en de zorgverleners weergeeft. In feite gelooft 95 % van de leden dat de overheid actiever rekening zou moeten houden met de standpunten van de artsen en patiëntenorganisaties - 62 % van deze leden spreekt zich hier uitdrukkelijk over uit.

'Wat deze resultaten aantonen, is een dringende nood om de lokale gezondheidszorgsystemen beter af te stellen op de noden en de verwachtingen van de patiënt. Beiden zullen hier voordeel bij hebben, wat kan leiden tot de meest kostefficiënte ziektepreventie en zorg voor de unieke persoon,' zo besloot Jo Harkness.

\\ Ends

Bemerkingen voor de redacteuren:

Over het onderzoek:
Een samenvatting van de studie over het beeld van de gezondheidszorg bij patiëntenorganisaties is beschikbaar op de website van IAPO (www.patientsorganizations.org). Zie ook de informatiefolder met de resultaten van het onderzoek en de methodologie, beschikbaar op de website en op vraag via de contactgegevens hieronder.

Dit onderzoek werd gevoerd door Consensus Research Group (www.consensus-research.com) in april en mei 2006 bij 1200 leden van patiëntenorganisaties in 12 landen en werd gesteund door Pfizer (www.pfizer.com).


* Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Oostenrijk, Tsjechië, Italië, Spanje, België, Zweden, Canada, Nigeria

Over de Internationale Vereniging van Patiëntenorganisaties: De Internationale Vereniging van Patiëntenorganisaties (International Alliance of Patients' Organizations, IAPO) is een unieke wereldwijde vereniging die patiënten van alle nationaliteiten in alle ziektegebieden vertegenwoordigt en die de patiëntgerichte gezondheidszorg overal ter wereld bevordert. Onze volledige leden zijn patiëntenorganisaties die op internationaal, regionaal, nationaal en lokaal niveau werken om patiënten, hun families en hun zorgverstrekkers te vertegenwoordigen en te steunen. De visie van IAPO is dat patiënten over de hele wereld de kern van de gezondheidszorg uitmaken.

Over Pfizer:
Pfizer Inc. steunde dit onderzoek. Pfizer heeft zich gewijd aan een betere gezondheid en aan een betere toegankelijkheid van de gezondheidszorg. Onze doelstelling is mensen te helpen langer, gezonder en gelukkiger te leven. Wij willen dit bereiken door baanbrekende medicijnen te ontdekken en te ontwikkelen; door informatie over preventie, gezondheid en behandeling te verschaffen; consistente productie van medicijnen van de allerhoogste kwaliteit, en consumentenproducten; en wereldwijd leiderschap in bedrijfsverantwoordelijkheden. Elke dag helpen wij 38 miljoen patiënten, stellen wij meer dan 100.000 collega's tewerk, gebruiken wij de kennis van meer dan 12.000 medisch onderzoekers en werken wij samen met artsen, overheden, betalers, patiëntenorganisaties, individuele personen en andere partners aan een gezondheidszorg die ziektes behandelt en voorkomt - zo voegen wij jaren aan het leven toe, jaren waarin u echt kunt leven.

Voor bijkomende informatie over IAPO of om contact op te nemen met Jo Harkness, zie onderstaande gegevens:
Olivia Lawe-Davies
Burson-Marsteller/BKSH
GSM: +32 486 36 33 90
E-mail: olivia_lawe-davies@be.bm.com