Hulpverlening Gelderland Midden

Onderzoek naar de mogelijke gezondheidsrisicos van voetbalkunstgrasvelden
---

Hulpverlening Gelderland Midden (HGM) Sector Volksgezondheid/ GGD heeft op Sportcentrum Rijkerswoerd onderzoek gedaan naar mogelijke gezondheidsrisicos van kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubberkorrels. Dit zijn met name voetbalvelden, hockeyvelden worden niet ingestrooid met rubberkorrels. In dit onderzoek werd een verhoogde concentratie nitrosamines gemeten. Bij langdurige blootstelling leidt deze concentratie tot een niet toelaatbare verhoging van het risico op kanker. Deze resultaten zijn aanleiding om de gezondheidsrisicos van sporten op kunstgras met rubberkorrels verder te onderzoeken. Het voetbalkunstgrasveld in Rijkerswoerd is nu een jaar in gebruik. Uit de risicoberekening van HGM blijkt dat de mogelijke blootstelling aan nitrosamines tijdens het voetballen op het kunstgrasveld in Rijkerswoerd gedurende het afgelopen jaar te kort is om tot een verhoogd risico op kanker te leiden. Voorlopig kan daarom gewoon gevoetbald worden op het kunstgrasveld van Rijkerswoerd.

Wat is onderzocht en waarom?

Dit onderzoek is uitgevoerd op verzoek van Sportbedrijf Arnhem (onderdeel van gemeente Arnhem). Zij heeft op Sportpark De Bakenberg een nieuw voetbalkunstgrasveld aangelegd en overweegt dit veld in te strooien met rubberkorrels. In de media is enige tijd geleden aandacht besteed aan het mogelijk vrijkomen van kankerverwekkende stoffen uit de rubberkorrels die ingestrooid worden in voetbalkunstgrasvelden. Sportbedrijf Arnhem wil hierover meer duidelijkheid. Zij heeft daarom HGM gevraagd onderzoek uit te voeren naar de mogelijke gezondheidsrisicos. Dit onderzoek is uitgevoerd door luchtmetingen te doen op het bestaande kunstgrasveld met rubberkorrels van Sportcentrum Rijkerswoerd in Arnhem. Op basis van deze resultaten heeft HGM gekeken naar mogelijke gezondheidsrisicos bij het sporten op dit type kunstgrasveld. De kunstgrasvelden waarop gehockeyd wordt, zijn niet ingestrooid met rubberkorrels. Dit onderzoek heeft dus ook alleen betrekking op voetbalvelden.

Wat zijn de resultaten?

Tijdens het sporten op het kunstgrasveld van Rijkerswoerd is een hoge concentratie nitrosamines gemeten. Nitrosamines ontstaan in het productieproces van autobanden. Deze stoffen komen ook voor in bepaalde voedingsmiddelen zoals gerookt vlees en vis en in tabaksrook. De gemeten concentratie leidt bij een langdurige blootstelling tot een verhoogd risico op kanker. Om dit signaal verder te onderzoeken is vervolgonderzoek gestart.

Is het sporten op het voetbalkunstgrasveld van Rijkerswoerd gevaarlijk?

Pas bij een langdurige blootstelling aan nitrosamines ontstaat een niet toelaatbare verhoging van het risico op kanker. In het geval van sporten op het kunstgrasveld van Rijkerswoerd betekent dit na vele jaren zeer intensief voetballen op een kunstgrasveld met rubberkorrels. Het kunstgrasveld in Rijkerswoerd is nu een jaar in gebruik. Dat betekent dat er slechts over een korte tijd mogelijk blootstelling aan nitrosamines is geweest. Deze korte periode leidt nog niet tot een ontoelaatbaar verhoogd risico op het krijgen van kanker. De sporters van Sportcentrum Rijkerswoerd kunnen voorlopig gewoon blijven voetballen op het kunstgrasveld.

Vervolgonderzoek

Omdat het onderzoek van HGM een beperkte opzet had moeten de resultaten gezien worden als een signaal. Dit signaal moet verder onderzocht worden. Afgelopen maandag is het vervolgonderzoek van start gegaan. Dit wordt uitgevoerd door het RIVM. In dit vervolgonderzoek wordt gekeken of er inderdaad gezondheidsrisicos zijn bij langdurige blootstelling. De resultaten van dit vervolgonderzoek worden rond november 2006 verwacht.

Vragen

Heeft u nog verdere vragen over de gezondheidsrisicos of over de inhoud van het onderzoek dan kunt u bellen met Hulpverlening Gelderland Midden, telefoon 026- 377 33 44.

---

Deze pagina is bijgewerkt op 31-08-06 14:45
---

© Hulpverlening Gelderland Midden Postbus 5364, 6802 EJ Arnhem Internet: www.HulpverleningGelderlandMidden.nl