Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 212 HZ
Datum: 31 augustus 2006

Friese gemeenten starten extra inhaalslag baggeren

Skarsterlân en Tytsjerksteradiel hebben als eerste Friese gemeenten een subsidie van de Provincie Fryslân gekregen voor baggerwerkzaamheden. Daarmee is het startsein gegeven voor een inhaalslag van baggerwerkzaamheden die in het kader van het Friese Meren Project door gemeenten moeten worden uitgevoerd.

De subsidie maakt deel uit van een regeling die sinds 1 januari 2006 van kracht is. Daarin hebben Provinciale Staten voor de periode 2006 - 2009 E 3.050.000 beschikbaar gesteld om de vaarwegen voor de recreatievaart op de vereiste diepte te brengen. Die vereiste diepte is minimaal 1.50 meter.

Skarsterlân gaat dit jaar zo'n 5 kilometer vaarwegen en enkele insteekhavens baggeren. Daaronder vallen de Noord- en Súdbroeksterfeart, de Lykfeart, de Syltsjesleat bij Terkaple en gedeelten van de vaarwegen bij Idskenhuizen. Voor het baggeren ontvangt de gemeente een subsidie van ruim E 170.000,-. Tytsjerksteradiel ontvangt E 5.000,- voor het baggeren van de Oosterse Hei in Burgum, dat uitgevoerd wordt als onderdeel van een groter baggerproject.

Ook de Provincie voert baggerwerkzaamheden uit aan haar vaarwateren. Het baggeren is één van de onderdelen van het Friese Meren Project, dat is opgestart om de watersport als belangrijke economische drager van Fryslân een kwaliteitsimpuls te geven. Andere belangrijke aandachtspunten zijn het vergroten van de recreatiemogelijkheden, het verbeteren van aanlegplaatsen en de aanleg van aquaducten en hogere bruggen om de doorgang voor het wegverkeer zo soepel mogelijk te houden.

Ook andere gemeenten binnen het Friese Meren gebied kunnen aanspraak maken op de subsidie. De baggerwerkzaamheden voor het Friese Meren Project moeten in 2011 afgerond zijn.


---- --