Gemeente Barendrecht

Persbericht gemeente Barendrecht

KPN wacht laatste keer met plaatsen mast aan Marijkesingel Informatieavond UMTS op donderdag 31 augustus

BARENDRECHT (maandag 31 juli 2006) ­ Op donderdag 31 augustus vindt in theater Het Kruispunt (Middenbaan 111) een informatieavond plaats over UMTS. Tijdens de avond geven deskundigen van het Antennebureau en de GGD uitleg over de technische en gezondheidsaspecten van UMTS- masten. Het programma start om 20:00 uur en geïnteresseerden zijn vanaf 19:30 uur welkom in thea- ter Het Kruispunt. Het doel van de informatieavond is om zowel de Barendrechtse collegeleden, raadsleden als bewoners zorgvuldig te informeren over UMTS. Wethouder Nootenboom: "Ik vind het belangrijk dat het college en de gemeenteraad over voldoende kennis beschikken voordat zij een besluit nemen om in de toekomst wel of niet ontheffing te verlenen voor de plaatsing van UMTS- masten. Het gaat donderdag 31 augustus dan ook nadrukkelijk om een informatieavond, de discussie tussen college en raad volgt later en op dat moment krijgen ook de bewoners nadrukkelijk de gele- genheid om in te spreken."

Hoewel de lokale discussie over UMTS zich de afgelopen maanden voornamelijk heeft toegespitst op de komst van de UMTS-mast aan de Marijkesingel, heeft de openbare bijeenkomst op 31 augustus een breder doel. De plaatsing van de mast aan de Marijkesingel is immers onvermijdelijk. Met betrekking tot de plaat- sing van nieuwe vergunningplichtige masten besloot de gemeenteraad in april 2005 om verzoeken aan te houden in afwachting van de resultaten van het Zwitserse onderzoek. Dit betekent dat de gemeente bij hui- dige aanvragen voor de plaatsing van UMTS-masten geen vrijstelling verleent op het bestemmingsplan. Begin juni werden de resultaten van het Zwitserse onderzoek bekend. Volgens staatssecretaris Van Geel is de conclusie van het onderzoek dat de elektromagnetische velden van UMTS-masten niet gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. Wethouder Nootenboom: "Ik vind het belangrijk dat het college en de gemeente- raad over voldoende kennis beschikken voordat zij een besluit nemen over dit gevoelige en technisch inge- wikkelde onderwerp. Alleen op basis van juiste informatie kunnen we een besluit nemen dat zoveel als mo- gelijk recht doet aan zowel de gevoelens van bewoners als de feitelijke gevolgen van UMTS-masten voor de gezondheid".

Deskundige sprekers
Het programma van de informatieavond bestaat uit presentaties van het Antennebureau en de GGD. Het Antennebureau is het overheidsloket voor informatie, voorlichting en advies over antennes. Het bureau be- antwoordt vragen van burgers, lokale overheden, woningcorporaties en zorgverleners over gezondheid, wet- en regelgeving en techniek. Het Antennebureau beheert ook het Antenneregister, met de locaties en gege- vens van alle antennes in Nederland. Het bureau verzorgt het gehele jaar door voorlichtingsbijeenkomsten in het land en doet dit in de meeste gevallen in samenwerking met de lokale GGD. De GGD voert taken uit in de openbare gezondheidszorg voor alle inwoners van Nederland. Eén van de aandachtsgebieden van de GGD is `milieu en gezondheid'. Wettelijk is bepaald dat de GGD door het milieu veroorzaakte risico's voor de volksgezondheid moet signaleren en gemeenten hierover moet adviseren. Ook behandelt de GGD vragen, klachten en meldingen van burgers.

pagina 1 van 2

Marijkesingel
Hoewel de plaatsing van de UMTS-mast aan de Marijkesingel onvermijdelijk is, wacht telecomprovider KPN met het plaatsen van de mast tot de informatieavond heeft plaatsgevonden. Dit is de uitkomst van het ge- sprek tussen KPN en wethouder Bas Nootenboom begin juli. Begin dit jaar trok het college, na een motie van de gemeenteraad, de vergunning voor de plaatsing van een UMTS-mast aan de Marijkesingel in. Na een uitspraak van de voorzieningenrechter en het advies van de commissie voor de bezwaarschriften bleken er echter geen wettelijke mogelijkheden om de intrekking van de verleende bouwvergunning te handhaven. Tijdens het gesprek begin juli met de telecomprovider heeft wethouder Nootenboom voor een laatste keer gevraagd om voor de mast aan de Marijkesingel alsnog naar een alternatieve locatie te zoeken. De provider heeft aangegeven hiertoe niet bereid te zijn. De belangrijkste reden hiervoor is dat de provider een dekkend netwerk wil realiseren en dat er geen geschikte alternatieve locatie voorhanden is.

Noot voor de pers,

Gemeente Barendrecht