Leerlinge basisschool zet verjaardag in voor hulp aan Ethiopisch gezin


Naar aanleiding van actie van auteur Ton van Reen

SITTARD, 20060824 -- Masha Loutanina, leerlinge van groep 8b van de Sjtadssjool in Sittard, zet haar verjaardagsfeestje in als steun aan een actie van de bekende schrijver Ton van Reen. Die ontmoette in Ethiopië het straatarme gezin van moeder Tsegia, dat meer dan 100 kinderen opvangt. Om te helpen geeft Masha het geld, dat anders besteed zou worden aan cadeautjes om in de klas uit te delen, aan de actie. En ze wil andere kinderen vragen om het zelfde te doen. Als start van de actie komt Ton van Reen op donderdag 31 augustus zelf in de klas van Masha het verhaal vertellen.

In de vakantie kwam een e-mail van Ton van Reen binnen. Daarin schreef hij:

Beste mensen,

In een dorpje twintig kilometer van Addis, zijn we in contact gekomen met een Ethiopisch echtpaar dat meer dan honderd kinderen opvangt, hoewel de mensen zelf straatarm zijn. Moeder Tsegia haar man en haar honderd en tien kinderen leven er in zeer gebrekkige omstandigheden. Het weeshuis heeft geen middelen om in de basisbehoeften van de kinderen te voorzien. Vaak gaan ze met honger naar bed en met honger naar school. Tsegia en haar man vangen ze desondanks toch op om de eenvoudige reden dat niemand anders het doet en de kinderen zeker zullen sterven als ze niet opgevangen worden. Hoewel ze de middelen niet hebben, kunnen ze geen kind weigeren. Maar Tsegia en haar man kunnen het niet bolwerken.

Daarom richt ik mij in deze brief rechtstreeks tot jullie. Op deze persoonlijke wijze wil ik een aantal mensen mobiliseren die samen in staat zijn om in een aantal maanden, ook via vrienden, kennissen, buren, collega's, verenigingen, sponsorlopen, activiteiten op scholen, feestavonden, verjaardagsenveloppen, en wat er allemaal te bedenken valt, in staat zijn om 50.000 euro bij elkaar te brengen om de eerste nood te lenigen, de eerste noodzakelijke voorzieningen te treffen en het een tijdje uit te kunnen zingen. Ik sta er garant voor dat dit geld voor honderd procent voor dit doel gebruikt zal worden. En ik wil proberen om het geld zo te besteden dat het ook op langere termijn vrucht zal dragen. Na de eerste leniging van de nood zal er elk jaar minimaal 60.000 euro nodig zijn.

Als er nu genoeg kinderen het voorbeeld van Masha volgen, kan het geld best snel bij elkaar worden gebracht. Stichting iNSnet helpt Masha met het rondsturen van persberichten, het maken van een informatiebrief voor de ouders van de klasgenootjes en het maken van een webpagina, waar je de informatie nog eens kunt nakijken en waar de stand van de actie wordt bijgehouden. Kinderen en klassen die mee willen doen, kunnen zich daar ook opgeven. Op een lijst op de pagina kun je dan zien wie er allemaal meedoen.

Kinderen, ouders, leraren en leiders van scholen: jullie steun is nodig om veel kinderen het voorbeeld van Masha te laten volgen. Help mee om de kinderen van Moeder Tsegia een bestaan te geven!

Kijk op de website: www.insnet.nl/moedertsegia