Ministerie van Defensie

2006-08-21 PRT PeK opent weer twee CIMIC projecten


2006-08-21 PRT PEK OPENT WEER TWEE CIMIC PROJECTEN

De Dahaan e Zorgha brug - Foto: ISAF.
Er zijn afgelopen weekend in het noorden van Afghanistan weer twee CIMIC-projecten gerealiseerd, die tot stand kwamen door financiering van de Nederlanders. Vrijdag 18 augustus werd de Dahaan e Zorgha brug geopend door het Provinciaal Reconstructieteam (PRT) uit Pol-e Khomri. En op zondag 20 augustus is een muur om de Tow Hed school in Dahana-i Ghori officieel opgeleverd.

In oktober vorig jaar startten de eerste werkzaamheden aan de brug. De bouw lag tijdens de winter gedurende twee maanden stil. Daarna is iedereen weer hard aan de slag gegaan en in de eerste week van juli was het karwei af. De lokale bevolking droeg ook haar steentje bij. Per familie leverde zij een arbeidskracht om de aannemer te assisteren.

De commandant van het PRT knipt het lint door.

Die bijdrage bestond vooral uit algemene klusjes, zoals het graven van gaten voor de fundering, het verzamelen van stenen uit de rivierbedding en het op maat maken daarvan. Een mooi voorbeeld dus van goede samenwerking tussen ISAF, aannemers en de lokale bevolking, om Afghanistan weer op te bouwen.

De Nederlandse ambassadeur loopt over de brug.

De nieuwe brug heeft een lengte van 48 meter en is twee meter breed. Er zullen ongeveer 1500 gezinnen gebruik van maken. Bij de opening ervan waren de Nederlandse ambassadeur in Afghanistan en contingentscommandant brigadegeneraal mr. J.P. Spijk aanwezig.

De officiële opening van de schoolmuur.

De muur om de Tow Hed school was een initiatief van de plaatsvervangend voorzitter van de provinciale raad van Baghlan. Deze vrouw zet zich vooral in op het gebied van educatie. Zij vindt het heel belangrijk dat meisjes een opleiding volgen. Zodra ze in Afghanistan een bepaalde leeftijd bereiken, mogen zij niet meer naar school, tenzij daaromheen een muur staat die het zicht erop wegneemt. Dankzij de nieuwe afscheiding kan dit jaar een groot aantal meisjes toch weer naar de klas.