Ingezonden persbericht

Donderdag 31 augustus 2006

Met ruim 26 jaar ervaring stopt het eerste - en enige - programma voor homoseksuelen van de Nederlandse publieke omroep.

Na de VPRO en de NOS is het nu de NPS die stopt met het homoprogramma dat als laatste naam 'RozeRijk.nl' droeg, alleen is er nu geen omroep meer die voor opvolging zorgt. Het is dus voorbij met het homoprogramma.

Na twee jaar en acht maanden op het internet en daarvoor een slordige 24 jaar op de radio bij de VPRO, de NOS en de NPS, stopt nu de NPS met het enige 'homoprogramma' dat de Nederlandse publieke omroep ooit had.

Wegens bezuinigingen is het volgens de verantwoordelijke omroep, de Nederlandse Programma Stichting (NPS), niet langer mogelijk om met het project door te gaan. Van alle projecten waarop men had kunnen bezuinigen, koos men het oudste.

De bij de NPS verantwoordelijke afdeling, NPS Nieuwe Media, kan wegens omroepbrede bezuinigingen de kosten voor het produceren van RozeRijk.nl niet meer opgebrengen. En dus is donderdag 31 augustus de laatste dag van een 'roemruchte roze geschiedenis'.

Laatste loodjes

Om afscheid te nemen van de 'roze' geschiedenis bij de publieke omroep, zal de verantwoordelijke redactie onder de noemer 'laatste loodjes' op haar laatste werkdag, 31 augustus, nog één maal de voorpagina van www.RozeRijk.nl updaten. Dat is dan meteen ook het laatste specifiek 'homoseksuele geluid' dat de publieke omroep voort zal brengen.

Geen talloze terugblikken maar herkenbare zaken, de waan van de dag, de laatste verdiepende informatie en de laatste kijk- en luisterzaken die interessant zijn voor geïnteresseerden. Gedurende de hele donderdag zullen de voorlopig laatste afleveringen van de vaste rubrieken van de website online worden gezet.

Archieven

Vanaf 1 september gaat RozeRijk.nl 'op slot', in die zin dat er geen redactie meer werkzaam is. Daarna zullen alleen algemene nieuwsredacties van andere programma's - zijnde internet, radio of televisie - nog homoseksueel getint nieuws brengen op de publieke omroep.

De archieven van RozeRijk.nl, met daarin 2110 artikelen, audio- en videofragmenten, zullen online beschikbaar blijven. De website zal 'slechts' niet meer actueel gehouden worden. Ondertussen wordt er naar een oplossing gezocht om de site toch te continueren.

RozeRijk.nl - Het Roze Rijk - HomoNOS - Ook Zo!

NPS - NOS - VPRO

RozeRijk.nl is als website de opvolger van het radioprogramma Het Roze Rijk, dat van 1995 tot 2003 bij de NPS werd uitgezonden op Radio5 / 747AM.

Aanvankelijk ontstond het programma in 1980 bij de VPRO, als het programma Ook Zo! Toen het programma na twee jaar in 1982 bij de VPRO stopte, ging de NOS er mee verder als HOMONOS.

De opsplitsing van de NOS in een NOS en een NPS, in 1995, zorgde ervoor dat het homoprogramma mee verhuisde naar de NPS, die de verantwoordelijkheid kreeg over kunst, cultuur en minderheden. Bij de NPS kreeg het homoprogramma de naam Het Roze Rijk.

Uiteindelijk heeft de publieke omroep bijna 26 jaar homoprogramma's verzorgd.

RozeRijk.nl is te bezoeken op www.RozeRijk.nl



Ingezonden persbericht