- ONDER EMBARGO TOT
31 AUGUSTUS 2006, 13:00 UUR -

Eerste reactie PvdA op begroting provincie Noord-Holland:

"Coalitie investeert te weinig in steden"

De provincie Noord-Holland legt teveel de nadruk op het platteland en investeert te weinig in de steden. Dat stelt de statenfractie van de PvdA in een eerste reactie op de Programmabegroting 2007, die donderdag 31 augustus 2006 openbaar werd. PvdA-fractievoorzitter Peter Visser: "Uit de begroting blijkt dat wel heel veel van het provinciale geld terecht komt op het platteland, terwijl de meerderheid van de Noord-Hollanders in de steden woont. In plaats van nog eens een extra investering in de landbouw zou het provinciebestuur de problemen in de grote steden moeten aanpakken, zoals de nog altijd toenemende jeugdwerkloosheid, de woningnood onder ouderen en starters, de sociale uitsluiting en de luchtvervuiling".

Bij
de behandeling van de begroting in Provinciale Staten zal de PvdA met een aantal alternatieve voorstellen komen voor de begroting. Visser: "Deze begroting biedt zeker een aantal positieve punten, die de basis vormen voor een duurzaam provinciaal bestuur, ook in Noord-Holland. Wat blijft ontbreken bij een College in deze gewrongen samenstelling, is een goede inzet voor de grootste problemen. Deze spelen zich juist af in de steden, waar ook meer dan de helft van de Noord-Hollanders woont. Met onze alternatieven zal de PvdA laten zien dat de provincie juist ook voor deze mensen wat kan betekenen".

De
PvdA is blij dat een aantal voorstellen die zij in het verleden heeft gedaan in deze begroting terug komen. Zo is het nu definitief zeker dat er een aquaduct komt voor de N-201 onder de Amstel. Eerder werd een door de PvdA ingediende motie hierover aangenomen. De eerder geplande hoge brug zou een enorme inbreuk op het landschap hebben betekend. Ook is de PvdA blij met de oprichting van een provinciaal participatiefonds ter bestrijding van armoede en sociale uitsluiting en extra geld voor de opvang van zwerfjongeren.

Tegelijkertijd
tonen Gedeputeerde Staten toch weer net te weinig ambitie bij de aanpak van een aantal grote problemen, waar de inwoners van Noord-Holland dagelijks mee te maken hebben. Zo ziet het provinciebestuur de noodzaak van extra geld voor het wegwerken van de wachtlijsten in de jeugdzorg en voor het creëren van meer stageplekken en leerwerkplaatsen voor scholieren nog steeds niet in. Uit een onderzoek van de Universiteit van Maastricht, dat deze week werd gepresenteerd, blijkt dat VMBO-leerlingen ondanks de aantrekkende economie nog altijd moeilijk een baan vinden. De onderzoekers verwachten bovendien dat dit de komende jaren niet zal veranderen. Visser: "Om de kans op een baan te vergroten is het belangrijk dat scholieren meer praktijkervaring opdoen door middel van stages. De PvdA pleit er al jaren voor dat de provincie een coördinerende rol op zich neemt om meer stageplekken te creëren. Daar is op zich ook extra geld voor nodig, maar vooral ook gewoon een provincie die de regierol daarvoor op zich durft te nemen".

Ook
de woningnood voor met name starters en ouderen wordt door dit provinciebestuur nauwelijks aangepakt. Veel jongeren kunnen geen huis kopen in Noord-Holland, omdat de huizenprijzen te hoog zijn. Andere provincies ondersteunen deze jongeren. Zo investeert de provincie Zuid-Holland in de bouw van goedkopere starterswoningen en biedt de provincie Limburg duizend startersleningen van maximaal 30.000 euro aan om starters te ondersteunen bij de aankoop van een eerste woning. Visser: "Noord-Holland zou het voorbeeld van deze provincies moeten volgen en actief moeten bevorderen dat iedereen in Noord-Holland een betaalbare woning kan vinden. Dat geldt overigens niet alleen voor jongeren, maar ook voor ouderen. De vergrijzing vereist de komende jaren vele duizenden aangepaste woningen, zodat ouderen in hun eigen wijk kunnen blijven wonen. Ik zie ze niet komen, dus de provincie moet hier veel actiever mee aan de slag gaan".

Veel
steden in Noord-Holland kampen met luchtvervuiling. De concentratie fijnstof in de lucht is veel te hoog, waardoor veel mensen eerder overlijden. De provincie kan hier iets aan doen door meer te investeren in een schoner milieu en versterking van het openbaar vervoer. De PvdA is dan wel blij dat Gedeputeerde Staten extra geld willen steken in een kwaliteitsverbetering van het openbaar vervoer, maar het lukt nog altijd niet om tot vernieuwende maatregelen te komen om het reizen per openbaar vervoer echt veel aantrekkelijker te maken. Visser: "Zoals al vaker gezegd moet je dan het openbaar vervoer echt gratis maken voor bepaalde groepen reizigers. Denk daarbij aan scholieren en ouderen, maar bijvoorbeeld ook aan mensen die mantelzorg leveren aan familieleden. Ook moeten trein en bus beter op elkaar aansluiten, waardoor het reizen per openbaar vervoer aantrekkelijker wordt. Gedeputeerde Staten geven ook nu weer niet aan hoe ze dit mogelijk willen maken".

Provinciale
Staten debatteren maandag 13 november over de begroting. Dan zal de PvdA haar alternatieve plannen presenteren.