Ministerie van Defensie

31-08-2006 17:00

WEEKOVERZICHT

De F-16âs zijn in de afgelopen periode weer veelvuldig ingezet voor ondersteuning van de coalitietroepen. In de provincie Helmand hebben de F-16âs vier keer vuursteun verleend aan coalitietroepen in gevecht. In Deh Rawood zijn een tweetal incidenten geweest en tijdens een konvooi naar Tarin Kowt is niets aan het toeval overgelaten.

Coalitietroepen kregen op 21 augustus te maken met zware beschietingen. De boordkanon van de F-16 werd ingezet en de afvuurlocatie werd getroffen. Hiermee eindigde de beschieting. Op 24 augustus werden coalitietroepen onder vuur genomen door Taliban. Op basis van positieve doelidentificatie opende één F-16 het vuur met zijn 20mm boordkanon. Daarmee kwam een eind aan de beschieting.

Op 28 en 29 augustus hebben de F-16âs lasergeleide bommen ingezet. In beide gevallen lagen coalitietroepen onder vuur.

Op 24 augustus is op de weg van Kandahar naar Tarin Kowt tijdens de uitvoering van een konvooi operatie een mogelijke IED vastgesteld. Het ging om een kartonnen doos langs de kant van de weg. De Apaches hebben vervolgens door gebruik van de boordkanon het object beschoten. Het bleek geen explosieven te bevatten.

In de provincie Uruzgan hebben zich op 30 augustus een tweetal incidenten voorgedaan. Een patrouille in de omgeving van Deh Rawood heeft te maken gehad met een IED die in de berm van de weg tot ontploffing is gebracht. Op dat moment passeerde het laatste gepantserde voertuig. De anti-tankmijn heeft niet geleid tot slachtoffers of schade aan de voertuigen.

Nabij Deh Rawood is een Nederlandse waarnemingspost beschoten door een 107mm raket. Het projectiel heeft doel gemist. Daarop is teruggevuurd door de Nederlandse militairen met een 81mm mortier. Vanwege de duisternis is er geen schade opgenomen. Er zijn bij dit incident geen Nederlandse slachtoffers gevallen.