Frugi Venta (Groenten en Fruit Handelsplatform Nederland)


31-08-2006

Nieuwe Leveringsvoorwaarden Uien per 30 augustus 2006

Er zijn nieuwe leveringsvoorwaarden geformuleerd voor de contractteelt van zaaiuien en de algemene leveringsvoorwaarden voor de in- en verkoop van zaai- en plantuien.

Deze voorwaarden, die het resultaat zijn van onderhandelingen tussen Frugi Venta, Comité Uienhandel en LTO Nederland, werden op woensdag 30 augustus jl. gepresenteerd in Dronten.

Op een aantal technische punten, zoals het keuringsreglement en de klasse-indeling zijn ingrijpende wijzigingen aangebracht. Hedendaagse eisen op het gebied van voedselveiligheid zijn in de nieuwe regels opgenomen. Nieuw onderdeel van de afspraken is de mogelijkheid, die wordt geboden om geschillen op te lossen door middels van mediation, waar beide partijen uiteraard voor open moeten staan. Voordeel ervan is, dat geschillen tussen partijen vaak sneller en tegen lagere kosten kunnen worden opgelost.

De werkwijze die correct is in juridisch oogpunt is dat wanneer afnemers een contract afsluiten onder de AVZ-voorwaarden zij een AVZ-boekje dienen te overhandigen aan de contractant. Verwijzen in een regel op het contract of naar een website volstaat niet voor de rechter.

Volgende week ontvangen alle Frugi Venta-leden een exemplaar van de nieuwe leveringsvoorwaarden.

Indien u meer exemplaren wenst, dan kunt u deze bestellen bij LTO, mevrouw Ellen Jarings (woensdag t/m vrijdag, telefoon 023-5162274) of e-mail: ejarings@ltonoord.nl De boekjes kosten EUR 0,75 per stuk (exclusief verzendkosten).