Gemeente Breda

Gemeente biedt jongeren extra stageplaatsen aan

Burgemeester en wethouders van Breda willen binnen de gemeentelijke organisatie 15 stageplaatsen voor allochtone jongeren creëren.

Hierover zijn met de provincie afspraken gemaakt. Daarnaast wil het college dat er nog eens 25 extra stageplaatsen bij de gemeente komen, bovenop de 15 waartoe al is besloten. Met de inzet van extra stageplaatsen wil de gemeente een signaal geven aan het bedrijfsleven, waarbij het motto is: "goed voorbeeld doet goed volgen".

Het college vindt dat de gemeente als grote werkgever een duidelijk voorbeeld moet stellen als het gaat om jongeren werkervaring te laten opdoen. De extra stageplaatsen zijn vooral bedoeld voor kwetsbare jongeren, zowel autochtoon als allochtoon, die minstens drie maanden staan ingeschreven bij het CWI. De plaatsen moeten vóór 1 januari 2007 zijn ingevuld. De duur van de stageplaatsen is maximaal zes maanden.

Op 1 januari 2006 hadden 181 jongeren in Breda een bijstandsuitkering. Het streven is dit aantal in 2006 te laten dalen naar 100. Stageplaatsen zijn een belangrijk instrument voor jongeren om werk te vinden. Door middel van stageplaatsen kunnen jongeren werkervaring en referenties opdoen, die nodig zijn om een baan te vinden. Uiteindelijk gaat het erom dat de jongeren aan het werk blijven. Dat begint met scholing en moet gevolgd worden door werkervaring of een combinatie daarvan. In de praktijk blijkt het opdoen van werkervaring door allerlei omstandigheden niet voor iedere jongere haalbaar. Daar kunnen werkgevers hulp bieden.

De gemeente Breda heeft in samenwerking met het CWI de afgelopen jaren met succes gewerkt aan het reïntegreren van jongeren, hetzij terug naar school, hetzij naar betaald werk. Een effect van de sterke afname van werkloze jongeren met een bijstandsuitkering is dat er een groep moeilijk te reïntegreren jongeren overblijft. Zij hebben begeleiding nodig bij het ontwikkelen van hun vaardigheden.

Breda, 31 augustus 2006