EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

31-08-2006 - Grote stijging fileschade regio Utrecht voor het bedrijfsleven

voor het bedrijfsleven

TLN en EVO signaleren op basis van de eerste cijfers over 2006 een grote stijging van de fileschade op Rijkswegen in de provincie Utrecht. Wanneer deze ontwikkeling zich doorzet zal in 2006 de economische schade met zoân 30% toenemen in vergelijking met 2005.

Het grootst is de stijging op de A2 OudenrijnâEverdingen. Met een verwachte schade van 34 miljoen Euro staat dit traject op de 4^de plaats van de 20 duurste files in Nederland van 2006. Ook aanzienlijk is de stijging van de fileschade van de nummers 1 en 2 van de file top 20: A2 Holendrecht-Oudenrijn een stijging van 35% en A28 knooppunt Hoevelaken e.o. een stijging van 57%.

Onderhoudswerk aan het wegennet is noodzakelijk. TLN en EVO zijn zich bewust dat onderhoud een beperkte bijdrage levert aan de toegenomen schade. Maar met de grote infrastructurele werkzaamheden aan de westzijde van de stad Utrecht in het verschiet, zien TLN en EVO op dit traject van de A2 een nog grotere toename van de fileschade dan de 35% van nu. TLN en EVO hopen dat de schadestijging met behulp van de Checklist Goederenvervoer toch beperkt kan blijven. Het onderhoud op de A4/A10 is een voorbeeld het door een goede voorbereiding en samenwerking wel goed kan gaan.

De verwachte schade 2006 op wegvakken en knooppunten op grondgebied van provincie Utrecht en de direct aanpalende wegvakken in de buurprovincies bedraagt 261 miljoen Euro. In 2005 was dit 199 miljoen Euro. TLN en EVO vinden deze toename van de schade niet acceptabel. De bereikbaarheid van de Mainports en de Greenports in de Randstad is afhankelijk van een goede doorstroming van het verkeer in de provincie Utrecht. Versnellen van infrastructurele projecten is absolute noodzaak. De Minister van Verkeer en waterstaat stelt de juiste prioriteiten, alleen het tempo van de overheid is te laag.

Dit is een gezamenlijk persbericht van EVO en TLN.