Vandaag start uitdelen donorformulier via gemeenteloket


WOERDEN, 20060831 -- Vandaag start ruim de helft van de Nederlandse gemeenten met de verspreiding van het donorformulier via het loket Burgerzaken. Alle meewerkende gemeenten zullen burgers bij het aanvragen van hun paspoort of identiteitskaart het donorformulier overhandigen.

Van de 458 gemeenten in Nederland hebben 403 gemeenten aangegeven vrijwillig mee te willen werken aan de verspreiding van het donorformulier. Hieronder vallen nagenoeg ook alle grote steden. Daarmee overtreft de respons de verwachtingen. De gemeente bepaalt zelf op welke manier het donorformulier wordt overhandigd.

271 gemeenten beginnen vanaf vandaag met het uitdelen van het donorformulier. 132 gemeenten hebben aangegeven op een andere datum te willen starten. Slechts 9 gemeenten zijn niet bereid vrijwillig mee te werken aan de verspreiding van het donorformulier via hun gemeenteloket. De gemeenten die nog niet hebben gereageerd zullen de komende tijd actief benaderd worden door NIGZ-Donorvoorlichting.

Een vorig jaar gehouden proef wees uit dat er jaarlijks bijna 100.000 nieuwe registraties in het Donorregister bij kunnen komen als alle gemeenten meewerken. Het verspreiden van het donorformulier via het loket Burger-/Publiekszaken is één van de acties om het donoraanbod in Nederland te verhogen.