RandstandRail


4-8-2006
Start Randstadrail enkele weken uitgesteld

De start van RandstadRail die op 3 september a.s. stond gepland, is enkele weken uitgesteld. Hiertoe hebben het Stadsgewest Haaglanden en de stadsregio Rotterdam op donderdag 3 augustus jl. besloten.

In de maand juli heeft een aantal tegenslagen het tijdschema zodanig verstoord dat onvoldoende tijd kan worden ingeruimd om de veiligheid van het spoor en de voertuigen te testen. Aangezien RandstadRail pas van start gaat als alle testen op veiligheid zijn uitgevoerd, is de opening op 3 september a.s. niet meer haalbaar.

De tegenslagen hebben vooral te maken met de stroomvoorziening als essentieel onderdeel van met elkaar samenhangende spoorvoorzieningen. Door de extreme hitte van de afgelopen weken is de kunststof behuizing van een nieuwe stroomkabel opengesprongen waardoor diverse noodvoorzieningen moesten worden aangelegd. Bij twee onderstations voor de stroomvoorziening bij Pijnacker en Leidschenveen zijn problemen ontstaan waardoor reparatiewerkzaamheden nodig zijn. De geplande veiligheidstesten zijn hierdoor vertraagd.

Deze omstandigheden dwingen het Stadsgewest Haaglanden en de stadsregio Rotterdam ertoe om de start van de exploitatie enkele weken uit te stellen. Afhankelijk van het resultaat van de integrale spoorbeveiligingstesten wordt uiterlijk op 30 augustus a.s. bekend gemaakt wanneer RandstadRail in gebruik genomen kan worden.

Vervangend vervoer
Het vervangend vervoer met treinen op de Goudse Lijn en met bussen tussen Zoetermeer en Den Haag Centraal en tussen Rotterdam en Zoetermeer wordt tot de start van de exploitatie van RandstadRail gegarandeerd. Voor het vervangend vervoer wordt uitgegaan van de huidige frequentie, maar met meer inzet dan in de afgelopen zomerperiode. Op dit moment wordt bezien of de kwaliteit van het vervangend vervoer kan worden verbeterd door middel van de exploitatie van een gedeelte van de Hofpleinlijn. Hierover volgt zo spoedig mogelijk meer informatie. Het huidige tariefsysteem van het vervangend vervoer blijft gehandhaafd.

De reiziger
Om het ongemak voor de reiziger zoveel mogelijk te beperken, is de planning van de werkzaamheden zo kort mogelijk gehouden. Aanvankelijk zag de voortgang er goed uit en lag de uitvoering voor op schema. Het Stadsgewest Haaglanden en de stadsregio Rotterdam betreuren het dat de opleverdatum niet wordt gehaald en het geduld van de reizigers op de proef wordt gesteld. Beide stadsregios stellen echter hoge eisen aan de veiligheid en onderstrepen het belang van voldoende testmogelijkheden zodat de reiziger straks veilig kan reizen met RandstadRail.

omhoog meer informatie over de dienstregeling en routes