Ingezonden persbericht


Opening culturele seizoen Venlo
Veel activiteiten bij het limburgs museum

Op zondag 3 september gaat het culturele seizoen in Venlo van start met de inmiddels traditionele Ouverture, een breed opgezette culturele markt en manifestatie. Het Limburgs Museum bij de Keulse Poort organiseert tal van buitenactiviteiten. Samen met buur Museum van Bommel van Dam is een openluchtexpositie te zien met panoramafoto's van 3x1,5 meter die Jacques Peters maakte voor het Limburgs Landschap (12-17 u).

Onder de luifel van het voormalige tankstation bij het museum zijn twee optredens van Verteltheater Donderelf. In de tijd van de Kelten was vertellen een geliefd tijdverdrijf op lange winteravonden. Philip van der Zee vertelt Keltische verhalen en neemt iedereen mee terug in de tijd. Het zijn verhalen vol spanning, humor en mystiek. Zijn partner Theresia begeleidt hem op Keltische harp (13.30 en 15 u). In de Vriendenstand is het Keltenmagazine ter waarde van ¤ 8,50 gratis een voor niets te krijgen voor iedereen die zich tijdens de Ouverture opgeeft als Vriend. Bij de stand zijn ook boeken uit de museumwinkel te koop tegen bodemprijzen (12-17u).

Op het plein voor het museum toont IJzertijdsmid Thijs van de Manakker proeven van zijn kunde en kunst. Als in de prehistorie ijzer als nieuwe grondstof beschikbaar komt, gaan mensen zich specialiseren als smid. Thijs van den Manakker uit Helenaveen is een internationaal bekende ambachtsman die zich onder meer laat inspireren door het prachtige smeedwerk van de Kelten. In die tijd werden vooral speerpunten, bijlen, zwaarden, gereedschappen en sieraden vervaardigd (12-17 u). De originele kunstschatten van de Kelten zijn te zien in de expositie Het geheim van de Kelten (tot en met 19 november aanstaande). Nog meer Kelten, maar dan voor kinderen is de inloop- en doorloopworkshop Cool als een Kelt die je even laat ervaren hoe het is om een Kelt te zijn. Kleed je in een Keltische doek. Spuit je haren in strijdkleuren en maak een armband of een dreadlock. Schilder daarna een schild met Keltische motieven. Durf jij het balansspel te spelen? (12-17 u). Heb je altijd al een Keltische tattoo willen hebben? Maar niet voor altijd? Grijp dan die kans: laat nu, gratis, een tijdelijke tatoeage zetten. De verf wordt met airbrush (een soort hogedrukspuitje) op je huid gespoten. De tatoeage blijft, als je hem goed verzorgt en er voorzichtig mee bent, ongeveer vijf dagen zichtbaar (12-17 u).

De trap voor het museum is startpunt voor korte rondleidingen over de museumarchitectuur van Jeanne Dekkers (14-16 u). In de gang op de benedenverdieping is een presentatie te zien van het internationale project Tijdreizen, een samenwerkingsverband van een groot aantal musea aan beide zijden van de Duits-Nederlandse grens met als doel de bevolking meer bewust maken van gemeenschappelijke geschiedenis van de regio (12-17 u). Op dezelfde locatie is ook de tentoonstelling Kloosterlingen - Portretten en sfeerbeelden vann Annie van Gemert te zien. De fotografe is op deze dag aanwezig om uitleg te geven bij haar werk en om haar boek Kloosterlingen te signeren.

Alle activiteiten buiten zijn gratis, het Limburgs Museum zelf is op zondag 3 september te bezoeken met een korting van ¤ 1, 00 per persoon. Tijdens de Ouverture worden err bij de vriendenstand vouchers uitgedeeld voor een gratis speurtocht (jeugd 9-15 jaar) door Het geheim van de Kelten.